Мера у Чернівцях вибиратимуть 9 лютого?..

Мера у Чернівцях вибиратимуть 9 лютого?..Поки припадає пилом у парламентських шухлядах проект постанови про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови, які планувались на 2 червня 2013 року, народний депутат Микола Катеринчук реєструє свій. І просить призначити вибори міських голів у низці безголових міст України на 9 лютого.

8 листопада під номером 3585 народний депутат Микола Катеринчук зареєстрував проект Постанови про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови (місто Чернівці Чернівецької області), які нардеп пропонує провести 9 лютого 2014 року. У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що на чергових виборах 31 жовтня 2010 року Чернівецьким міським головою був обраний Федорук Микола Трохимович. 31 березня 2011 року депутати Чернівецької міської ради VІ скликання прийняли рішення про дострокове припинення повноважень Чернівецького міського голови Федорука Миколи Трохимовича та порушили перед Верховною Радою України клопотання про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови.

У зв’язку тим, що «більше двох років у місті Чернівці відсутній легітимний міський голова, враховуючи те, що Верховна Рада України за шістдесят днів до дня виборів має прийняти рішення про їх проведення, Проектом Постанови пропонується призначити проведення позачергових виборів Чернівецького міського голови (місто Чернівці Чернівецької області) на 9 лютого 2014 року».

Прийняття Постанови Верховної Ради України про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови (місто Чернівці Чернівецької області) надасть можливість реалізувати територіальній громаді міста Чернівці право на місцеве самоврядування.

Нагадаємо, нещодавно фракція УДАР вимагала призначення виборів в Києві та інших населених пунктах на 15 грудня цього року.

Окрім того, ще 8 лютого 2013 року депутати від ВО «Батьківщина» Федорук, Петренко, Бурбак, свободівець Зелик та ударівець Ванзуряк зареєстрували свій проект постанови про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови, які планувались на 2 червня 2013 року. Але цей проект на пленарному засіданні розглянутим так і не був, хоча й був включений до порядку денного (18.04.2013, 16. 05. 2013, 23.05.2013).

Таким чином, в опозиційному таборі є як мінімум три бачення перспективи мерських виборів. І вони різняться у часі. Побачимо, як воно буде в парламенті. Але, зважаючи на те, як зараз працює законодавчий орган, вибори, як і прогнозується багатьма політологами, у містах відбудуться аж в 2015 році.

З цим погоджується і голова опозиційної фракції в Чернівецькій міській раді «За Бать-ківщину» Олексій Каспрук. Він стверджує, що для влади немає політичної доцільності в проведенні виборів раніше, адже у всіх містах, де відсутній законно обраний голова міської ради, працюють їхні ставленики.
Тому парламентська біль-шість за постанову Катеринчука (так само, як і за постанову депутатів-буковинців), скоріш за все, не голосуватиме. Окрім того, вибори з організаційної точки зору невигідно і незручно (агітаційна кампанія, зустрічі з виборцями тощо) проводити взимку. Краще навесні чи восени.
Весна покаже.

peredplata