Михайло Папієв ініціював відзначати 3 листопада як День Європейської Буковини (ФОТО)

Михайло Папієв ініціював відзначати 3 листопада як День Європейської Буковини (ФОТО)«Пропоную сьогодні на центральному майдані Буковини у нашому зверненні до керівників Європейського Союзу та держав-членів ЄС проголосити, що Буковинське Віче 2013 року ініціює відзначати 3 листопада як День Європейської Буковини. Від громади краю цю пропозицію, якщо вона нині буде схвалена, винесемо на розгляд сесії обласної ради найближчим часом», – сказав сьогодні голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв у своєму виступі під час відзначення в краї 95-ї річниці Буковинського віча.

Він висловив переконання, що підписавши у листопаді на Вільнюському саміті Угоду про асоціацію України з Євросоюзом, чого прагне Президент Віктор Янукович, Україна зробить важливий крок назустріч майбутньому. «Нам, буковинцям, Європа, її стандарти життя близькі та зрозумілі, оскільки Європа завжди була в кожному з нас», – додав Михайло Папієв. За словами керівника виконавчої влади краю, до підписання Угоди про асоціацію із Європейським Союзом залишилися лічені дні, і саме зараз буковинці мають можливість продемонструвати, що є достойними нащадками своїх славних предків. «Тому наш голос на підтримку європейської інтеграції України має прозвучати так само голосно і вагомо, як і голоси наших прадідів на користь єднання з Великою Україною 95 років тому, – наголосив він. – Як і майже століття тому ми, буковинці, а слідом за нами і вся Україна, маємо виявити свою суверенну волю та твердо сказати: Україні бути в Європі, а Європі бути в Україні! На те ми маємо усі підстави».

Виступаючи від громади краю, ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича професор Степан Мельничук у своїй промові на вічі підкреслив, що буковинці усвідомлюють себе поколінням вільних людей у вільній державі і вони прагнуть жити за стандартами волі, свободи, рівності. «Це співпадає із цінностями, які ми називаємо європейськими. Тому дуже добре, що Президент держави відчув та очолив процес євроінтеграції країни», – сказав він і додав, що територіальна і ментальна близькість Чернівецької області до Європи зумовлює практично 100-відсоткову підтримку курсу євроінтеграції. «Ми щиро вдячні за вибір, який зробили наші діди і прадіди майже сто років тому. Ми маємо бути гідними цього вибору і підтримати сьогодні курс на європейську інтеграцію. Наші нащадки теж повинні мати можливість і право пишатися нами», – підсумував Степан Мельничук.

Офіційний веб-сайт Чернівецької ОДА від 3 листопада 2013року.

Від редакції ЧАСу: Папієв з Бурбаком однією євро мотузкою зв\”язані. Всі на Київ 24 листопада

«Переконаний, що учора, 3 листопада, ми з вами стали свідками історичної події –наймасштабнішого в регіоні народного віча на центральному майдані столиці Буковини, – сказав на нинішній апаратній нараді перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць. – 6 тисяч делегатів, які були присутні у неділю на площі – це найбільша кількість учасників буковинського віча за всю історію його проведення з 1918 року.

І надзвичайно знаково та важливо, що, окрім повноважних представників з усіх населених пунктів краю, вся буковинська громада – а на площі зібралось близько 15 тис краян – одностайно підтримала євроінтеграційний вектор України».

Перший заступник керівника виконавчої влади краю нагадав, що учора учасники велелюдного народного зібрання схвалили звернення до народу України, Глави держави, керівників Європейського Союзу та держав-членів ЄС і проголосили 3 листопада Днем Європейської Буковини. «Очевидно, що найближчим часом нам треба винести це питання на розгляд сесії обласної ради і прийняти відповідне рішення.

Георгій Галиць подякував усім делегатам, жителям краю, які задекларували свою громадянську позицію на підтримку євроінтеграційного курсу України.

peredplata