У ТВА вимкнули ефір. Звернення колективу

У ТВА вимкнули ефір. Звернення колективу ЗВЕРНЕННЯ КОЛЕКТИВУ ТВА

Дорогі глядачі, колеги та всі небайдужі!

Протягом останнього року ви були свідками методичної і послідовної розправи з телеканалом «ТВА». Весь цей час ви були нашими терплячими і вірними помічниками і друзями, на яких ми завжди могли покластися. За цей час ми перейшли межу «журналіст-глядач», об’єднавшись в одне ціле, в силу, яка виборює те, на що має законне право і потужну людську та професійну волю. Наше прагнення діалогу з владою нагадувало радше боротьбу з вітряками. Ми говорили зі спинами, ми намагалися зазирнути в очі, ми шукали юридичні механізми і домагалися вчинків, які відповідають совісті і здоровому глузду.

Наші взаємини з посадовцями нагадували зустріч інтелектуала з бритоголовим бандитом в темному провулку. Журналісти дискутували, наводили аргументи, підбирали слова і намагалися донести найважливіше. Натомість нас просто брутально придушили, наперед знаючи, що ми так і не будемо почуті владою.

«ТВА» вимикають ефір. Чиновники роблять це з фірмовим нахабством і цілковитою впевненістю у своїй безкарності. Вони демонструють неповагу не лише до нас, працівників телеканалу, але й до вас, громадян цієї країни, які для посадовців є не більш ніж слухняним натовпом, наївним електоратом.

Уявіть собі середньостатистичного європейця. З високим почуттям власної гідності, раціональною схильністю до справедливості, чітким відчуттям моделі поведінки у громадянському суспільстві. Давайте розповімо нашому уявному європейцю історію, в якій з цілковитою серйозністю переконує нас влада. Мовляв, існував собі незалежний телеканал. Існував не день-два, а більше 20 років. Мав десятки нагород, якісну технічну базу, професійний колектив, що обожнював своє ремесло і, головне, сотні тисяч телеглядачів, які не раз демонстрували свою готовність горою стати за улюблений ЗМІ.

І от одного прекрасного дня телеканал зникає з ефіру завдяки держструктурам, які, до всього ж, покликані сприяти розвитку медіа-простору, а не його брутальному знищенню. Що на це все відповість наш середньостатистичний європейський слухач? Цілком логічно, він запевнить, мовляв, у країні, де таке відбувається, очевидно, процвітає диктатура, і взагалі, в здоровому притомному суспільстві таких речей траплятися не може.

Як показує досвід, нинішня влада не надто високої думки про інтелектуальні здібності українців. Нам розказують історію про те, що зникнення з ефіру медіа, який володіє необхідною документацією, технічним і людським ресурсом – явище цілком нормальне і закономірне. Нас мають за недалеких, але дуже слухняних кріпаків, які проковтнуть будь-яку образу і змиряться з явною несправедливістю.

Якщо додати до історії цькування та намагання врешті вимкнути з ефіру «ТВА» непідписання президентом Януковичем угоди про асоціацію, вимальовується дуже логічна, але від того ще сумніша картина. В той час, як європейські політологи порівнюють Януковича з Лукашенком, в Україні відбуваються цілком закономірні для типової тоталітарної держави події. Перші симптоми відсутності демократії – це знищення свободи слова. У нас відібрали ефір, без жодної переконливої і логічної на те причини.

Коли в кранах зникає вода чи на полицях магазинів не стає хліба, ми чітко розуміємо, що влада працює вкрай погано і зводить наше життя до рівня існування. На відміну від речей побутових, правди не можна торкнутися. У вас забирають те, без чого людина самостійна і розумна перетворюється на придворного раба. Вас мають за покірних пішаків. І владі вистачає нахабства підтримувати таку модель поведінки не лише щодо «ТВА» та його глядачів, але й відносно всієї країни, чому свідчать останні події, що викликали обурення серед мільйонів українців.

Колектив телеканалу «ТВА», власне, як і весь український народ, перестав грати роль інтелектуала в окулярах, що намагається довести щось гопнику. На кожен удар ми будемо бити у відповідь.

Шановні біло-блакитні «реформатори», ви сподівалися, що нас знищите? Нічого не вийде. Ми продовжимо говорити правду! Ми знайдемо зручний формат для мовлення, вийдемо в мережу Інтернет, обійдемо всі бар’єри і перепони.

Ми ніколи не думали, що коли-небудь будемо вам дякувати. Але тепер, як і більшість українців, ми вдячні вам за одне: самі на те не сподіваючись, ви прискорили дорослішання суспільства. Ви знущалися з українців і «перестаралися», викликавши хвилю обурення, яку вже не в силах зупинити.

Українці вам цього не подарують. І будьте впевнені, ми не стерпимо вашої брутальності.

Тож до зустрічі на Майдані! До зістрічі в Ефірі!

peredplata