Федорука суд відіслав. Вкотре

Федорука суд відіслав. Вкотре

У понеділок, 3 жовтня, Шевченківський районний суд (суддя Смотрицький) повинен був розпочати розгляд справи за позовом екс-мера Чернівців Миколи Федорука до Чернівецької міської ради. Колишній міський голова переконаний, що депутати незаконно припинили його повноваження, а відтак просить суд поновити його на посаді, а також виплатити йому зарплату за час вимушеного прогулу. Проте перейти до розгляду цієї справи по суті суд сьогодні так і не зміг. Через обставини процесуального характеру, на які послався адвокат відповідача пан Попов, суддя зупинив розгляд цієї справи до вирішення цих обставин Апеляційним судом Вінницької області. Щоправа представник міської ради наполягав на тому, що суд має не зупинити розгляд справи, а взагалі залишити її без розгдяду. Проте предствники Миколи Федорука в суді вважали, що ухвалення судом такого рішення де-факто означало б не що інше, як недопуск конкретного громадянина України до судового захисту своїх прав. \”Те, про що клопочеться представник відповідача – це є просто недопуск до правосуддя, страх відповідати за свої незаконні дії з боку відповідача, – заявив у суді Микола Федорук. – Зі свого боку хочу заяви, що все рівно справедливість буде, відповідати за незаконні дії у нашій державі і не тільки потрібно. Тому прошу суд розглядати питання і дати мені можливість, як стороні процесу, скористатися моїм конституційним правом на захист своїх прав у суді від свавілля\”. Коментуючи пропозицію щодо тимчасового зупинення розгляду справи, Микола Федорук, зокрема, сказав: \”Враховуючи те, з ким маємо справу я не заперечую проти цього\”.

Ситуацію коментує Ілона Сарафінчан, яка представляє інтереси позивача Миколи Федорука у цій справі.

«Сьогодні ми стали свідками чергової спроби Чернівецької міської ради у будь-який спосіб не дозволити Миколі Федоруку реалізувати своє конституційне право на судовий захист. Сьогодні ми в черговий раз почули від адвоката, який представляє у суді Чернівецьку міську раду, надумані клопотання, який задіяв увесь арсенал процесуальних зволікань, тільки щоб ми не могли приступити до розгляду справи по суті. Адже з моменту подання Миколою Федоруком позову на неправомірні дії міської ради, що було зроблено ще 28 квітня цього року, по сьогоднішній день вже минуло більше 5 місяців. Проте досі ще не було жодного судового засідання, де б цей позов розглядався по суті справи. Весь цей час ми змушені були займатися перекиданням процесуальними нормами з представниками відповідача щодо того, хто є правим, а хто винуватим.

Сьогодні ми сподівалися, що нарешті перейдемо до практичного розгляду цієї справи по суті, однак ви чули чергове клопотання від представника відповідача про те, щоб цю справу взагалі не розглядали.

Він мотивував своє рішення тим, що в цьому ж суді є інша справа, яку Федорук попросив закрити у зв’язку з тим, що відкликав свою позовну заяву. Однак на думку представників позивача ухвала судді Слободян у цій справі була винесена незаконно. Тому і сьогоднішню справу треба залишити без розгляду, і справу, яку слухала суддя Слободян залишити без розгляду, тоді все було б просто чудово. А Федорук вкотре б опинився у глухому куті, намагаючись довести, що як громадянин України, мешканець міста Чернівці має конституційне право на судовий захист. І спробувати у суді довести те, що починаючи з березня дії Чернівецької міської ради були незаконними.

Сьогоднішня ухвала суду доводить те, що клопотання, яке вносив представник відповідача – Чернівецької міської ради – не задоволено. А з ініціативи суду розглянуте питання про зупинення розгляду справи, яке з точки зору закону, якщо можна так виловитися, є більш справедливим і лояльнішим, з огляду на ситуацію, яку ми маємо сьогодні. Тобто ми з нову чекатимемо рішення Вінницького апеляційного суду, який повинен визнати правомірність чи неправомірність дій судді Слободян щодо залишення заяви Федорука без розгляду. І тільки після цього суддя Смотрицький буде вирішувати питання про те чи він буде слухати цю справу, чи ні. Тобто ми знову опинилися у такому часовому вакуумі, який невідомо скільки триватиме. Відповідно ми знову не знаємо на скільки відтермінується розгляд цієї справи по суті.

Загалом, якщо брати до уваги, що це трудовий спір, то за правилами процесуального законодавства є скорочені строки розгляду. Тому ми сподіваємося, що в межах місяця Вінниця в принципі могла би відреагувати і надіслати своє рішення у Шевченківський районний суд».

Адвокат Чернівецької міської ради пан Попов також прокоментував ухвалене суддею рішення: \”Буду аналізувати рішення. Ви ж самі бачили, що клопотоння, яке ми заявили, суд навіть не розглянув. З власної ініціативи змінив порядок. В даному випадку у нас відбувалися суто процесуальні події, які є очевидними тільки для юристів. Тому що одночасно дві позовних заяви в суді не можуть бути, розглядатися. І ми вважаємо, що пан Федорук обрав той суд, який йому зручніший. А в іншому суді ми вважаємо було неправильно закрито провадження. Ми вважаємо, що залишення без розгляду було здійснено не з тих підстав, з яких повинно було бути зроблене. Наша апеляційна скарга подана в такий спосіб, щоби повернути цю справу для розгляду в першу інстанцію. Тому ми відреагували у той спосіб, який передбачено процесуальним кодексом нічого не порушивши. Що відбулося сьогодні ми проаналізуємо і відповідно відреагуємо. У який спосіб, я поки що не готовий сказати\”.

Джерело та світлина buknews.com.ua

peredplata