Чотири облради Західної України хочуть відібрати владу в ОДА

Чотири облради Західної України хочуть відібрати владу в ОДАЛьвів – Тернопільська обласна рада позбавила повноважень Тернопільську обласну адміністрацію, тобто зупинила дію ухвали про делегування окремих повноважень облдержадміністрації і створила виконком Тернопільської облради. Так планують зробити депутати Львівської облради, які зберуться на сесію, якщо буде кворум.

Тернопільська облрада перебрала на себе функції, делеговані обласній адміністрації. Депутати збільшили кількість працівників виконавчого апарату ради, з 44 до 54. А фінансування для виконавчого апарату має бути передбачено при формуванні бюджету на наступний рік.

Створення виконкому при виконавчому апараті облради не передбачає розпуску обладміністрації. Бо та виконує функції державного органу. Втім виконком координуватиме діяльність управлінь та департаментів ОДА. Тобто, структурні підрозділи адміністрації підзвітні обласній раді.

Створити виконком планують і депутати Львівської обласної ради, згідно з Конституцією України, Європейською хартією місцевого самоврядування і законодавчими актами України. Адже, згідно з Європейською хартією місцевого самоврядування, територіальні громади мають можливість визначати свої власні внутрішні адміністративні структури з урахуванням місцевих потреб і необхідності забезпечення ефективного управління.

«Якщо депутати повернуться з Києва, то сесія відбудеться 9 грудня і ми два питання розглянемо – про делеговані повноваження і питання створення виконавчого комітету. Над цим вже працюють юристи і до початку засідання матимемо проекти рішень», – повідомив Радіо Свобода голова Львівської облради Петро Колодій.

Колишній політв’язень, депутат Львівської облради першого демократичного скликання, поет Ігор Калинець вважає, що доцільно створити владу від народу, який нині вже не признає президента.«Думаю, що це такий розумний революційний хід, а як практично це зробити?»

ОДА – дублювання обкомів партії

В Україні вже роками мовиться про доцільність створення виконкомів місцевих рад. Оскільки місцеві ради обирає громада, тому і слід формувати виконкоми, щоб вони мали владу на місцевому рівні і несли відповідальність. По суті, адміністрації є пострадянською системою влади, дублюють функції, які у радянський час виконували райкоми і обкоми партії.

Чимало експертів говорять про те, що повноваження державних адміністрацій мали б бути суттєво обмежені, зводитись лише до представницьких.

Упродовж останніх трьох років змінилось п’ятеро голів ОДА, але соціальна, економічна ситуація в області не поліпшилась, наголосив депутат Львівської облради Осип Магур.

«Тобто від зміни голів ОДА не змінюється життя людей. Бо це закореніла система. Єдиний вихід – створення виконавчих комітетів. Депутатські корпуси наділили повноваженнями адміністрації, а тепер ці повноваження громада через депутатські корпуси має право забрати», – каже депутат.

Відтак і розпоряджатись бюджетом мала б громада через виконкоми. Це радикальний крок, розуміють у Львові. Але він не є порушенням Конституції, стверджує депутат.

Також створити виконкоми мають намір Волинська та Івано-Франківська облради.
Галина Терещук

Джерело

peredplata