Опозиція вимагає арешту Клюєва

Президент має негайно ухвалити рішення про відсторонення секретаря РНБО Андрія Клюєва від посади, його допит, затримання і арешт через суд, оскільки саме Клюєв віддавав накази розігнати Майдан і застосовувати силу проти мирних активістів.

Як повідомили у прес-службі УДАРу, про це заявили нардепи Віктор Чумак та Анатолій Гриценко в ході брифінгу.

Як зазначив Чумак, існує загроза фальсифікацій і знищення протоколів допитів Олександра Попова, Володимира Сівковича і Валерія Коряка.

\”Саме тому копії документів, які вдалося отримати народним депутатам з власних джерел, розповсюдили серед ЗМІ\”, – пояснив він.

\”Ми вважаємо, що сьогодні особам, які притягнуті до відповідальності, а саме генералу Коряку, його заступнику і голові КМДА Попову загрожує велика небезпека. Ми пам’ятаємо випадок з міністром Кравченком. Тому вимагаємо від Генпрокуратури, від МВС, від СБУ забезпечити цілодобову охорону цих людей\”, – наголосив Чумак.

З протоколів випливає, як підкреслили депутати, що керував особами, які зараз дають свідчення, секретар РНБО Андрій Клюєв.

\”Це саме та людина, яка планувала і реалізовувала через спецпідрозділи МВС і знищення Майдану зі звірячим побиттям студентів, і подальші атаки на Майдан. Самі представники влади в своїх свідченнях у прокуратурі, в тому числі Попов і Коряк, вказують безпосередньо на роль Клюєва\”, – додали нардепи.

\”Чому зараз вкрай важливо заарештувати Клюєва? Тому що ця людина керує апаратом РНБО, тобто він уповноважений президентом для координації дій всіх силових структур. І якщо його не відсторонити, він впливатиме на людей, які даватимуть свідчення\”, – заявив Гриценко.

Як відомо, на допиті у Генпрокуратурі 13 грудня голова КМДА Олександр Попов заявив: розгін мітингу на Майдані стався після того, як секретар РНБО Андрій Клюєв зажадав встановити ялинку 29 листопада.

14 грудня у ході брифінгу генпрокурор Віктор Пшонка заявив: за розгін Євромайдану покарають секретаря РНБО Володимира Сівковича, начальника київської міліції Валерія Коряка і голову Київської міської держадміністрації Олександра Попова.

За словами Пшонки, саме вони та ще заступник Коряка Петро Федчук давали команду бити студентів. ГПУ просить узяти названих посадовців під домашній арешт.

Як заявив Пшонка, Сівкович та Попов \”безпосередньо тиснули на керівництво київської міліції для застосування сили на майдані Незалежності у ніч на 30 листопада\”.

У свою чергу президент Віктор Янукович своїми указами відсторонив Попова та Сівковича із займаних посад за клопотаннями Генпрокуратури у зв’язку з підозрою у причетності до порушення конституційних прав громадян на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада.

Українська правда

peredplata