Cамiт ЄС. Президент Європарламенту про становище в Україні

Cамiт ЄС. Президент Європарламенту про становище в Україні\”Нинішні домовленості України з Росією вирішують проблеми на рік, а стратегічні вирішення можливі тільки з ЄС\”, – Мартiн Шульц.

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц заявив, що домовленості, досягнуті нинішнього тижня між Києвом та Москвою вирішують проблеми України на рік, а стратегічне вирішення українських проблем можливе лише разом з Європейським Союзом, – повідомляє наш кореспондент з Брюсселя Ростислав Демчук .

\”Домовленостей про газ та кредитів можливо вистачить на наступний рік, ну, максимум, до 2015-го. Але тут потрібна довготермінова стратегія. А довготермінову стратегію краще робити з нами, тобто з ЄС , а не без нас, ми переконані,\” – сказав президент Європарламенту.

\”Це має бути пропозиція уряду України. Цей уряд при владі – це може нам не подобатись, але ми мусимо з цим миритися. Ми спрямували цей наш сигнал уряду України про те що ми готові з вами усі ці питання обговорювати,\” – додав він.

Мартін Шульц зауважив, що розуміє, чому українське керівництво пішло на підписання домовленостей про знижку ціна на газ на третину і на кредит у 15 мільярдів доларів від Росії.

\”В Україні потужний про-європейський рух. Але з іншого боку є потреби щоденного життя. І якщо у вас немає грошей і починається зима і у вас немає газу, то ви, зрештою, маєте робити вибір. Якби ЄС дав 15 мільярдів євро і дешевий газ – не відомо яке б рішення було б ухвалене. Але цього не сталося. ЄС не був в стані це зробити, не був готовий і не обговорював такі можливості,\” сказав пан Шульц.

\”Ми пропонували міжнародні кошти в якості кредитів, ми пропонували Угоду про асоціацію і відкриття наших ринків… Але це не вирішує короткотермінових проблем. Ми маємо знайти поєднання короткотермінових рішень – і тут вибір був зроблений, подобається нам це чи ні – і довготермінової стратегії, І тут треба наблизити Україну якомога тісніше до ЄС,\” – cказав президент Європарламенту.

Ростислав Демчук, вл. кор. газети \”Час\”. Брюссель

peredplata