У 2013 році загинуло 108 журналістів

У 2013 році загинуло 108 журналістів Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) сьогодні оприлюднила звернення до урядів країн усього світу із закликом покласти край жахливому рівню безкарності щодо насильства проти журналістів та співробітників ЗМІ, після поширення даних про 108 вбивств журналістів у 2013 році. Ще п\’ятнадцять осіб загинули в результаті нещасних випадків під час виконання професійних обов’язків.

У списку, оприлюдненому сьогодні МФЖ, зазначені імена принаймні 108 журналістів і працівників ЗМІ з усього світу, які загинули від цілеспрямованих нападів, вибухів та під час інцидентів із перестрілками. 23-й щорічний список МФЖ показує , що найбільш смертоносними регіонами для журналістів у цьому році були Азійсько-Тихоокеанський регіон, де зафіксовано 29 % вбивств та регіон Близького Сходу і арабського світу із 27% випадків. В цілому кількість вбивств журналістів зменшилася на 10% у порівнянні із попереднім роком. Повний список вбитих та загиблих журналістів та працівників ЗМІ у 2013 році, складений МФЖ можна знайти тут (http://www.ifj.org/assets/docs/192/093/7c0fac0-6d91e5d.pdf)

Довготривала криза у Сирії призвела до того, що ця країна у 2013 році очолила список країн, найбільш небезпечних для працівників медіа. В той же час насильство і корупція на Філіппінах, бойовики в Пакистані, тероризм та організована злочинність в Іраку та Індії також призвели до надзвичайно високого рівня кількості загиблих журналістів в цих країнах.

МФЖ наголошує, що хоча кількість вбивств зменшилася, але рівень насильства як і раніше залишається неприйнятно високим, і перед урядами країн постає гостра необхідність захищати журналістів та забезпечити їх основоположне право на життя. МФЖ закликає такі країни як Філіппіни, Пакистан і Ірак вжити рішучих заходів, щоб зупинити пролиття крові працівників засобів масової інформації.

Міжнародна федерація журналістів схвалює та вітає Резолюцію ООН про заснування Міжнародного дня за припинення безкарності за злочини проти журналістів, яку Генеральна Асамблея ООН прийняла 18 рудня 2013 року.

У Резолюції \” однозначно засуджуються всі напади та насильство проти журналістів і працівників ЗМІ, такі як тортури, страти без судового рішення, насильницькі зникнення і свавільні затримання, а також залякування і переслідування у випадках, коли відбуваються якісь конфлікти чи коли їх немає\”. Окрім того, у документі підкреслюється, що \”безкарність за напади на журналістів є основним викликом для того, щоб посилити захист журналістів\”.

\”Відповідно до Резолюції ООН про визнання 2 листопада як Міжнародного дня за припинення безкарності, ми наполегливо закликаємо країни в усьому світі вжити негайних заходів для забезпечення безпеки і свободи журналістів\”, – сказав президент МФЖ Джим Бумела. \”Ми повністю підтримуємо цю нову ініціативу, яка, як ми вважаємо, сприятиме боротьбі з безкарністю в усьому світі за умови , що уряди готові прийняти підхід повної нетерпимості щодо насильства, спрямованого проти журналістів\”.

Дані МФЖ також показують , що зростає рівень насильства проти жінок-журналістів. Цього року загинули шість жінок-журналістів, і в той же час багато інших стали жертвами сексуального насильства, залякування та дискримінації.

За статистикою МФЖ, багато журналістів зазнали цілеспрямованих нападів у зв’язку із професійною діяльністю та із явними намірами примусити їх замовчати. Тому викриття та оприлюднення таких випадків демонструє гостру потребу для всіх країн покращити рівень захисту прав і безпеки журналістів, а також покарати винних вчиненні насильства проти працівників засобів масової інформації.

Відповідно до такої потреби МФЖ у жовтні цього року розпочала кампанію за припинення безкарності через насильство проти журналістів. Це – довготривала кампанія , яка стартувала із акценту на ситуації у Пакистані, Іраці та Росії та закликала уряди цих країн, де показними смертності серед журналістів є найвищими – розслідувати ці вбивства і притягнути винних до відповідальності.

\”Зрозуміло, що ще немає жодних ознак зміни такого жахливого стану справ щодо журналістів\”, – зазначила Генеральний секретар МФЖ Бет Коста. \”Призначення ООН такого дня на 2 листопада – має величезне значення у боротьбі за захист прав, за безпеку і свободу журналістів у цілому світі, у тому числі й для багатьох журналістів-жінок, які зазнають дискримінації та насильства майже щоденно\”.

Статистичні дані свідчать про наступне:

На 31 грудня МФЖ зафіксувала наступні дані про вбивства журналістів і співробітників ЗМІ у 2013 році :

– Цілеспрямовані вбивства, вибухи та інциденти з перестрілками: 108

– Нещасні випадки та смертельні хвороби: 15

Всього пішли із життя: 123

23-й щорічний список МФЖ показує , що найбільш смертоносними регіонами для журналістів у 2013 році були Азіатсько-Тихоокеанський, де, за оцінками, було вбито 31 журналіста, регіон Близького Сходу і арабського світу, де за оцінками,зафіксовано 29 вбивств журналістів, та Африка, де 22 журналісти були вбиті. На четвертій позиції – Латинська Америка, де зафіксовано 20 убитих журналістів. У Європі зафіксовано 3 загиблих журналіста.

Серед країн, де зафіксовано найбільшу кількість фатальних випадків із працівниками ЗМІ, фігурують:

Сирія : 15

Ірак : 13

Пакистан : 10

Філіппіни : 10

Індія : 10

Сомалі : 7

Єгипет : 6

peredplata