Чернівецьких студентів через заяву депутатів викликають на допити

Чернівецьких студентів через заяву депутатів викликають на допитиПравоохоронці проводять слідчі дії через заяву депутатів.

Ще третього грудня 23 депутати Чернівецької міської ради підписалися під зверненням до обласного прокурора із проханням покарати організаторів блокування ратуші. Причиною заяви стало те, що напередодні до приміщення мерії зайшли мітингувальники, які вирішили напряму висловити свої думки депутатам під час проведення сесії.

Прокуратура своєю чергою передала цю справу міліції. Як повідомили у СГЗ УМВС України у Чернівецькій області, кримінальне провадження справді відкрили. Слідчі викликають на допити свідків тих подій, проте ініціаторів ще не знайшли.

Студенти , яких вже опитали, кажуть що претензій до правоохоронців не мають – міліціянти з ними поводяться лояльно. Проте дивує молодих людей, що їх взагалі туди викликають.

Студентам інкримінують захоплення державної будівлі

– Запитання особисто мені здалися дещо провокативними. Нас запитували, чи знаємо, хто міг бути ініціатором тих подій, чи знаємо, хто є на відео, яке демонстрували, – розповідає учасниця координаційної ради Ольга Гришин-Грищук. – Я знаю багато людей, особливо з числа тих, хто стояв на мітингах у нас на Центральній площі. А з відеоматеріалів нам показали лише один сюжет місцевого телеканалу.

Точну кількість допитуваних молоді люди назвати не можуть, адже, крім студентів, міліціонери викликають ще й громадських активістів, депутатів та навіть журналістів. Розмовляли вони і з кількома представниками координаційної ради чернівецького євромайдану. Проте хлопців та дівчат, котрі у той час перебували у Києві та не були свідками блокування чернівецької ратуші, дивує, чому їх також викликають.

– Нам пояснили, що міліцію цікавлять не так студенти, як організатори. Тоді ще більш незрозуміло, чому викликали мене з Ольгою Григорчук – нас взагалі не було тоді у Чернівцях, – каже учасник координаційної ради Володимир Палагнюк. – Від нас хотіли почути власну версію того, що відбулося. Проте ми відмовилися говорити про це.

За словами адвоката Миколи Дяченка, студентів поки що опитували, як свідків. А підозрюваним інкримінують вчинення правопорушення, яке кваліфікують 341 статтею («Захоплення державних громадських будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування або об’єднань громадян з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ чи організацій»).

– Тобто мітингарі мали захопити будівлю, аби незаконно її використовувати для своїх цілей. Фактично активісти використовували хіба що вбиральню, – каже М. Дяченко. – Тому притягнути їх за вказаною статтею, на мою думку, неможливо. Це схоже на правовий тиск.

На думку адвоката, перешкоджання діяльності структури не було, адже сесія на той момент уже закінчилася. Нікого з депутатів насильно не утримували у міськраді – вони могли вільно пересуватися у приміщенні та мали можливість покинути будівлю через другий вихід.

– Те, що відбулося захоплення ратуші – півбіди. Головна проблема в тому, що депутатам не давали можливості вільно пересуватися. Нам не давали виголосити рішення щодо нашої оцінки подіям, що сталися 30 листопада (розгін майдану), – каже депутат Чернівецької міської ради Анатолій Чесанов. – Це було гірше, ніж захоплення заручників терористами. При цьому певні політичні сили просто використали дітей. Коли ми з ними спілкувалися, жоден не розумів, чому їх привели в приміщення міськради.

Зате представники опозиції стверджують, що усі 23 депутати зробили це тому, що такі дії мітингарів трохи злякали можновладців.

– Це схоже на доноси 1937 року. Проте можливо провладна більшість не розуміє – якщо правоохоронці задовольнять їхню скаргу, усім учасникам акції загрожує від 8 до 15 років, – каже депутат міської ради Олексій Каспрук. – Звісно, що організатори та підбурювачі можуть отримати ближчі до максимальних строки покарання, а звичайні студенти – менші.

Олександр ЮХИМЕЦЬ

Джерело: vidido.ua

peredplata