Новоспечений «ГроМайдон» – це тітушкінський «ГробМайдан»

Новоспечений «ГроМайдон» - це тітушкінський  «ГробМайдан»Тепер лави найманців влади – так званих тітушок, які досі складалися з молодиків спортивної статури і дебільного вигляду, поповнили на перший вигляд інтелігентні особистості, що маскуються під майданівців. 15 січня гучною прес-конференцією в одеському інформцентрі «Контекст-Причорномор’я» заявила про своє народження нова громадська платформа «ГроМайдан Одеса». Її презентували журналіст і блогер Сергій Дубенко, громадський діяч Юрій Нікітін, юрист Сергій Долженков і глава «Незалежного батьківського комітету» Тетяна Чубіна. Про декларовані й істині мотиви, цілі й погляди цього новоспеченого громадського дітища і піде мова.
На своїй сторінці у facebook його ініціатори без зайвої скромності заявили: «Виникло безліч проблем, про які потрібно не тільки безглуздо базікати, але й вирішувати. Ми це усвідомили! І робимо платформу, для обговорення та вирішення всіх питань. Ми будемо продовжувати відстоювати наші інтереси завжди. Ми представляємо всі Майдани країни, все незадоволене населення, незалежно від політичних переконань. Ми будемо першими, хто збере всі ідеї разом і почне їх реалізовувати». Тож слід розуміти, що головна ідея медіа-пулу з телекомпаній, інтернет і друкованих видань – забезпечення якісно нової взаємодії між ініціативними людьми, а їхні виступи нібито й спонукають владу до реальних змін у країні. Он як усе просто!
І не потрібні Майдани у їхньому нинішньому вигляді, їх, мовляв, треба розпустити. Отже, маскуючись під майданівців, ці прихильники партії влади прагнуть здійснити те, що не вдалося досі ні силовим структурам влади ні її найманцям – тітушкам. Тепер буде здійснена спроба шаленим інформаційним штурмом сплюндрувати, спакостити і врешті-решт угробити саму високу ідею нової громадянської спільноти України, яка повсюдно вийшла на Майдани на заклик «Банду геть!». Загадковий рух похвалився тим, що вже має домовленості з десятьма одеськими телеканалами, і в найближчий місяць в ефір вийде близько тридцяти передач.
Найпершим своє негативне ставлення до шарварку, здійнятого Сергієм Дубенком і його компанією, висловив прямо на прес-конференції активіст одеського Євромайдану, глава обласної організації партії «ДемАльянс» Олексій Чорний, заявивши, що «ГроМайдан» — це проект ідеолога Партії регіонів Андрія Клюєва. Олексія добре знають в Одесі, де його жорстоко побили беркутівці під час розгрому наметового містечка, а потім ще заарештували на 15 діб, звинувативши у протидії правоохоронцям. Знають його і кияни, адже він цілими тижнями перебуває на столичному Євромайдані, вдень займаючись просвітницькою діяльністю серед новоприбулих із Сходу та Півдня, а щоночі, стоячи в охороні табору від провокаторів. Не дивно, що маючи такий досвід боротьби, Олексій Чорний враз чітко визначив і провокаційну сутність «ДемМайдану», порівнявши його із виробом одноразового користування для Партії регіонів, який влучно назвав «ДемМайдоном».
Перш ніж коментувати почуте на прес-конференції, наведу кілька цитат її організаторів. Сергій Дубенко про мету «ГроМайдану»: «Ми користуємося шансом доки суспільство наелектризоване. Поки градус не впав, хочемо скористатися ентузіазмом людей». Тетяна Чубіна: «Я не екстреміст. Я не буду запалювальні суміші й каміння кидати. «Януковича геть!» я теж не підтримую. У нас уже була куча «геть» і ми бачимо, куди ми прийшли з цими радикальними настроями. Януковича ніким замінити».
Новоспровокований рух покликаний розпорошити сили справжніх євромайданівців, направити їхню енергію в таке русло, де й натяку не буде на головні лозунги Майдану — усунення від влади нинішнього кланово-олігархічного режиму. Цікаво, що «ГроМайдан» із надзвичайною легкістю в один момент обзавівся філіями у багатьох регіонах України. Не виключено, що він є проектом проросійської організації «Український вибір», створеної екс-чиновником часів Кучми, кумом Владіміра Путіна Віктором Медведчуком. З чийого голосу співає координатор «ГроМайдану» Сергій Дубенко, теж не секрет, якщо згадати, що саме він є ведучим авторської програми на телеканалі «Третій цифровий», що належить «підрахую», співавтору законопроекту «КаКі», нардепу-регіоналу Сергію Ківалову. У своєму блозі Сергій Дубенко завжди поливав брудом майданівців, називаючи їх «тупими западенцями» та «бомжами».
Варто зазначити, що лише двоє з чотирьох учасників прес-конференції зрідка з’являлися на одеському Євромайдані, але участі в його акціях не брали. Серед них був і лідер організації «Збережемо Одесу самі» Юрій Нікітін, який під час прес-конференції відхрестився від участі в «ГроМайдані» й заявив, що представляє тут лише інтереси свого руху. Не дивно що тепер справжні майданівці стали іменувати новостворену провокаційну групку не інакше як «ГробМайдан» або «Лжемайдан». На їхню думку, це дуже схоже на те, як у роки Другої світової війни кадебісти створювали лжезагони УПА. Назвати тих, хто є натхненником спекулятивного проекту «ГроМайдан» і хто його фінансує координатор цього руху відмовився. Хоч, перевірені й загартовані на морозі і поєдинках з «Беркутом» активісти одеського й столичного майданів переконані, що це проект влади.
Адже не випадково майже одночасно і в інших містах України (наприклад, у Рівному) стали з’являтися «Громадянської платформи Майдан». Кілька днів тому в соціальних мережах Херсона засвітилася замаскована під громадський рух група, яка іменує себе «Південний Майдан». Організаторами подібних тітушкінських «ГробМайданів» усі називають регіоналів та функціонерів медведчуковського «Українського вибору».
Провокатори діють у повній відповідності з афоризмом «залізного канцлера» Німеччини Отто Бісмарка «Революції починають ідеалісти, роблять романтики, а користуються негідники». До останніх і належать «гробмайданівці», які нині силкуються використати авторитет українського Євромайдану, створюючи його потворні клони. В тому, що «ГроМайдон» невдовзі з тріском провалиться, а влада, використавши його, сама викине на смітник, можна не сумніватися.
Сергій Горицвіт

peredplata