Покази свідків захисту не взято до уваги

Головуючий у справі суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв заявляє, що суд критично ставиться до показів, які надавали під час судового слідства колишній віце-прем\’єр-міністр Олександр Турчинов та екс-керівник Служби забезпечення діяльності прем\’єр-міністра Михайло Лівінський у справі екс-прем\’єр-міністра Юлії Тимошенко щодо газових угод 2009 року.

\”Повідомлені ними (Олександром Турчиновим і Михайлом Лівінським) дані спростовуються у судовому засіданні, тому суд критично ставиться до показань даних свідків. Ці покази не можуть бути враховані судом\”, – сказав Родіон Кірєєв під час оголошення вироку Юлії Тимошенко.

Суддя, пояснюючи свою позицію, вважає, що під час судового слідства було доведено, що \”на засіданні Кабінету міністрів України 19 січня 2009 року планувалося ухвалити \”директиви уряду делегації НАК \”Нафтогаз України\” на переговори з ВАТ \”Газпром\” щодо укладення контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 роках та контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через Україну\”.

Крім того, суддя звернув увагу на те, що під час своїх показів Олександр Турчинов визнав, що \”знаходився в прямому службовому підпорядкуванні Тимошенко Ю.В.\”.

Як відомо, під час судового слідства головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв задовольнив клопотання сторони державного обвинувачення про виклик в якості свідків більше 30 осіб. Деякі з цих свідків були явно некомпетентними у питанні підписання газових контрактів, про що прямо заявляли у судовому процесі. Водночас суд відмовив у задоволенні клопотань сторони захисту щодо виклику в якості свідків осіб, які за родом своєї діяльності могли дати вичерпні відповіді щодо процедури оформлення доручення прем’єр-міністра на підписання газових угод у 2009 році, зокрема, екс-міністра Кабінету міністрів Петра Крупка.

Врешті до участі в судовому процесі було допущено лише двох свідків сторони захисту – Олександра Турчинова та Михайла Лівінського.

peredplata