Подвійна гра

Події розвиваються так стрімко, що, можливо, вже найближчі кілька годин зроблять питання адміністрації Януковича взагалі не актуальним. Але зараз як ніколи важливо зрозуміти, що в голові у чиновників. Отже – про Льовочкіна, адміністрацію нинішнього президента і його плани на майбутнє.

Подвійна гра

Ця стаття про кадри і планах адміністрації президента. Мустафа готував її до гарячого бою на Хрещення . Події розвиваються так стрімко , що, можливо , вже найближчі кілька годин зроблять питання адміністрації Януковича взагалі не актуальним. Але зараз як ніколи важливо зрозуміти , що в голові у чиновників по інший бік барикад – з боку Урядового кварталу. Отже – про Льовочкіна , адміністрації нинішнього президента і його плани на майбутнє.

В оточенні екс -глави адміністрації президента часто люблять нагадувати , що Сергій Льовочкін хотів грати в шахи , а йому весь час нав\’язували гру в городки. Правда , при цьому вони часто забували додавати , що граючи в шахи , Льовочкін часто входив в азарт і, залежно від того , у кого більше виграшна позиція , грав то за білих , то проти білих.

Явною ця гра стала після розгону Евромайдана 30 листопада. Заява про відставку , подану главі держави , очевидно , було ножем у спину Віктора Януковича. Але ще більш відчутним для гаранта був удар з боку телеканалу Інтер після провалу Вільнюського саміту.

Служба новин під керівництвом Ігоря Шувалова і Назіма Бедірова показували події на площі Незалежності практично в прямому ефірі. А відразу після розгону Майдану Інтер вів неприховану війну з силовими структурами і секретарем РНБО Андрієм Клюєвим.

Спочатку грудня минулого року Сергій Льовочкін фактично став чужим в адміністрації президента. Чинного главу адміністрації зарахували до зрадників , виключили з ланцюжка прийняття рішень і навіть не кликали на оперативні наради .

Наприкінці грудня минулого року вся команда Сергія Льовочкіна покинула телеканал Інтер . З тих пір в новинній службі каналу були скасовані редакційні наради , і хто саме тепер приймає рішення за змістом випуску , невідомо.Тим часом , за інформацією \”Української правди\” в перших числах січня Служба безпеки передала прикордонним службам лист про заборону на в\’їзд в Україну Ігорю Шувалову і Савіку Шустеру на п\’ять років.

У листі вказувалося , що Шувалов і Шустер своєю діяльністю завдають шкоди національній безпеці . Джерела стверджують , що заборона на в\’їзд був знятий на особисте прохання Сергія Льовочкіна після розмови з Віктором Януковичем.Наступним етапом відставки Сергія Льовочкіна стала його позиція стосовно закону Колесніченка- Олійника.

Глава адміністрації був одним з тих , хто запропонував Януковичу накласти вето на одіозний документ і відправити на доопрацювання в парламент . На той момент закон вже встигли розкритикувати ряд іноземних політиків , і було очевидно , що вето президента було б розцінено як поступка під тиском міжнародного співтовариства.

Янукович відхилив пропозицію Льовочкіна і одночасно підписав і проголосовані Радою закони і указ про відставку голови адміністрації. Це трапилося за добу до появи указу на сайті президента – у п\’ятницю. А указ про призначення Льовочкіна радником був підписаний без заяви самого Льовочкіна.

Таким чином Янукович повністю нейтралізував свого колишнього апаратника : він не зможе піти в опозицію , не зможе з ним воювати , а будь-які дії змушений буде здійснювати в якості радника президента Віктора Януковича , формально залишаючись в його команді.

ХТО НАСТУПНИЙ

Серед претендентів на посаду голови адміністрації президента називають майже десяток прізвищ – залежно від того , яку концепцію подальшої роботи АП вибере сам Віктор Янукович.

Головними критеріями відбору називають відсутність конфлікту з Сім\’єю і надійність. Оточення президента хоче бути впевнене , що новий глава адміністрації не стане вести самостійну гру напередодні виборів 2015 року.

Одним з потенційних претендентів називають Андрія Портнова. За три роки роботи в адміністрації колишній головний юрист Юлії Тимошенко довів і свою ефективність і вірність Віктору Януковичу. Його мінус у тому , що він все ще чужий у Партії регіонів.

Поряд з Портновим називають також і міністра юстиції Олену Лукаш.

Одними з найбільш вірогідних кандидатур називають двох нинішніх заступників глави АП – Сергія Ларіна та Юрія Чмиря . Вони обидва зрозумілі в партійній структурі регіоналів і як колишні губернатори можуть бути ефективні у виборчій кампанії.

Серед екзотичних варіантів звучать прізвища Олександра Вілкула , а також представників російського лобі – Дмитра Табачника та губернатора Харківської області Михайла Добкіна. Кандидатуру останнього активно відстоює близький соратник Віктора Медведчука – Михайло Погребинський.

Втім фаворитами призначення називають Андрія Клюєва та Віталія Захарченко. У кожного з них практично рівні шанси .

Самий логічний вибір – Андрій Клюєв. У сьогоднішній команді Віктора Януковича це найсильніший і цинічний менеджер , який цілком ймовірно очолить виборчий штаб на виборах 2015 року. І враховуючи , що губернатори традиційно очолять обласні штаби , було б цілком логічно об\’єднати виборчу вертикаль з адміністративною .

Той факт , що президент доручив Андрію Клюєву очолити робочу групу з розв\’язання політичної кризи може зіграти як у плюс так і в мінус Клюєву . З одного боку , таким чином Янукович законсервував Клюєва на посаді секретаря РНБО. З іншого , у разі успішно виконаного завдання , це може стати хорошим початком для роботи на новій посаді.

Тим часом головним претендентом на посаду хранителя головного пропуску до президента на сьогоднішній день називають Віталія Захарченко. Міністр внутрішніх справ відповідає всім необхідним для критеріям. Він повністю інкорпорований в молоду команду Сім\’ї і готується до посади глави АП вже давно.

До того ж , при його призначенні у Віктора Януковича не виникне проблеми заміни – місце міністра займе його перший заступник Віктор Дубовик. При цьому новий глава АП забезпечить повну інтеграцію правоохоронної та адміністративної вертикалі.

Найбільша перевага Віталія Захарченко перед іншими претендентами – це підтримка з боку Олександра Януковича, у якого , за словами джерел , з недавніх пір з\’явився власний кабінет в закритій зоні четвертого поверху адміністрації президента.

ЩО ДАЛІ

Очевидно , що головне завдання нових гравців на Банковій – визначити концепцію президентської кампанії 2015 року. Після провалу Вільнюського саміт і подій останніх двох місяців очевидно , що у Віктора Януковича дуже невеликі шанси змусити європейців і американців визнати результати виборів 2015 року.

Крім цього , до березня 2015 року у іноземних спостерігачів накопичиться достатня кількість аргументів , які не дозволять визнати результати президентських перегонів.

Юлія Тимошенко. Вже до кінця весни цього року Європейський суд з прав людини ухвалить рішення у справі \”Юлія Тимошенко проти України \” , що формально дозволить європейцям вимагати відновлення її політичних прав .

Очевидно , що у відповідь українська сторона активізує розгляд нових кримінальних справ проти Тимошенко і, враховуючи нещодавно прийнятий закон про заочний засудженні , по цих справах легко будуть винесені обвинувальні вироки . Формально закон буде дотриманий , але такий поворот подій дозволить спостерігачам говорити про небажання Віктора Януковича допустити на вибори одного зі своїх опонентів.

Віталій Кличко. Вже зараз очевидно , що штаб Віктора Януковича зробить спробу не зареєстровані лідера УДАРу на виборах 2015 року. Згідно всіма соцопитуваннями , на даний момент Віталій Кличко найвірогідніший опонент Віктора Янукович у другому турі виборів 2015 року.

За інформацією \” Української правди \” за останні дев\’ять місяців представники Януковича двічі зустрічалися з Кличком і пропонували різні варіанти переконати його знятися з виборів. Відразу два джерела редакції – з Партії регіонів і з близького оточення самого Кличка – стверджують , що навесні минулого року лідеру УДАРУ пропонували 1 мільярд доларів США за толерантну поведінку у разі відмови його реєструвати в 2015 році.

Крім цього , для обговорення пропонувалася концепція , за якої Віталій Кличко обирається президентом , повертається Конституція 2004 року, а прем\’єр міністром призначається Віктор Янукович. За словами джерел , Віталій Кличко відмовився від цих пропозицій.

За інформацією \”Української правди\” , Центрвиборчком уже підготував звернення до Конституційного суду з проханням роз\’яснити застосування Податкового кодексі до громадян , сплачували податки закордоном і бажаючим балотуватися на виборні посади .

Очевидно , що будь-яка спроба – успішна чи безуспішна – не зареєстровані Віталія Кличка на виборах 2015 року стане ще одним приводом для європейців і американців не визнавати результати президентських виборів.

Права і свободи . ЗМІ. Закон Колесніченка- Олійника може стати одним з найсерйозніших перешкод для визнання результатів виборів. За інформацією \”Української правди\” прізвища Олійника та Колесніченко , поряд з Захарченко і Клюєвим , вже зараз розглядаються в числі осіб, щодо яких можуть бути застосовані санкції з боку США .

Серед іншого закон Колесніченка- Олійника дозволяє поставити поза законом практично будь-яке інтернет- видання. Для цього достатньо всього лише вимагати у провайдера зв\’язку не чинити послуги конкретному господарюючому суб\’єкту . Крім цього , тепер , якщо яке або незареєстровану ЗМІ захоче висвітлити смолоскипна хода , то теоретично його можна звинуватити в зберіганні та поширення екстремістської продукції .

Фальсифікації . За словами джерел , результати останніх соцопитувань , які проводив штаб Партії регіонів , показують , що за останній місяць рейтинг Віктора Януковича незначно , але виріс . Проте , чинний президент як і раніше програє будь-якому опозиційному кандидату.

Проте головною проблемою Віктора Януковича в 2015 році буде активність громадян . Справа в тому , що традиційно основою для будь-яких маніпуляцій з результатами їм виборів є нерівномірна і – що важливо – низька явка громадян. У день виборів низька явка дозволяє \” коригувати \” результати в тих чи інших регіонах залежно від активності в базових областях опонентів.

Результати останніх соцопитувань говорять про значної мобілізації виборців на західній і в центральній Україні . При цьому електорат в базових регіонах Віктора Януковича зберігає колишню активність. Це означає , що спроби фальсифікувати результати виборів або вплинути на явку громадян будуть більш явними.

Таким чином у міжнародних спостерігачів може виявитися достатньо фактів , щоб не визнавати результати виборів 2015 року. Але залишається питання в іншому: а чи потрібно взагалі Віктору Януковичу визнання заходу ?

З провалом вільнюського саміту і після підписання угоди з Росією , питання визнання міжнародною спільнотою може опинитися на периферії. І останні два місяці вказують на те , що Віктор Янукович навіть не намагається зберегти обличчя , йому вже не потрібна підтримка заходу .

Більше того , якщо раніше він маневрував , намагався імітувати видимість , то тепер він позбавлений цих сентиментів. Його дії та дії його команди все більш і більш прямолінійні.

На шляху до перемоги в 2015 році у нього стоять опозиція , громадянське суспільство та ЗМІ. У його активі – російський кредит , правоохоронні органи та адміністративний ресурс.

Далі – бачу мету , не бачу перешкод .
Мустафа Найем, УП

peredplata