Правий сектор. Хто вони і чого добиваються

Правий сектор. Хто вони і чого добиваютьсяКістяк радикалів на Грушевського в Києві склало об\’єднання ультраправих радикальних організацій Правий сектор. Хто ці люди і чого вони домагаються?

Коли влада і опозиція протягом 60 днів не змогли налагодити діалог, пропонуючи Майдану лише репресії і заяви, почала діяти вулиця. Члени руху Правий сектор 19 січня взяли ініціативу на себе. Ще вчора у сторінки об\’єднання в соцмережі ВКонтакте було близько 10 тисяч передплатників, сьогодні – більше 20 тисяч. В інтерв\’ю ЛІГАБізнесІнформ заступник голови організації Тризуб ім.Степана Бандери, співзасновника Правого сектора, Андрій Тарасенко розповів, які їхні цілі і що активісти мають намір робити далі.
– Що таке Правий сектор, які організації входять в рух?

– Тризуб, УНА-УНСО, Патріот України, Білий молот та інші патріотичні групи з усієї України. Але більшість учасників – прості громадяни, що не мають відношення до яких-небудь організацій. На Майдані Правий сектор базується вже два місяці. Коли організовувалися сотні самооборони, ми теж включилися в цей процес і координуємо з сотнями свою діяльність. На Майдані ми фактично є однією з сотень.

– Коли і кому прийшла ідея створити рух?

– Ініціював створення Тризуб ім С.Бандери. Ми створили об\’єднання в перші дні Майдану, два місяці тому. Виступили з ініціативою створити Правий сектор, щоб озвучити політичну позицію: нам цікава не стільки асоціація з Євросоюзом, скільки побудова національної української держави та національна революція.

– Скільки у вас прихильників?

– Точних цифр назвати не можу. Ми не ведемо облік членів, не записуємо прізвищ. Люди самі приходять, організовуються і роблять справу. Група в соцмережі ВКонтакте налічує близько 20 тисяч осіб.
Усі рішення Правий сектор приймає колегіально на зустрічах керівників

– Яка структура руху, є лідер?

– Єдиного лідера у Правого сектора немає і не може бути. Наприклад, у нас в Тризубі є свої ватажки. Усі рішення Правий сектор приймає колегіально на зустрічах керівників.

– Хто фінансує вашу діяльність?

– Ніякого фінансування немає. Єдине, що є – пожертвування, які приносять люди на Майдан, або на картку перераховують гроші. Ось і все фінансува.

-Яка роль Правого сектора в подіях 19 січня на вулиці Грушевського?

– Наші люди пішли на Грушевського разом з сотнями самооборони для захисту людей. Коли силовики почали кидати гранати і обстрілювати людей, ми не могли не втрутитися.

– Які ваші подальші плани?

– Сьогодні Правий сектор заявляє про свою єдину і головну вимогу – відставку президента Януковича.

– Яке ваше ставлення до опозиційних партій Батьківщина, УДАР і Свобода?

– Ми постійно намагаємося координувати з ними діяльність, але, на жаль, революційності в них занадто мало. Відповідно, ми постійно висуваємо умови. Українці самі вимагають від опозиції робити конкретні кроки. І ми, в тому числі, змушуємо опозицію діяти, а не сидіти склавши руки. Якщо піднімете заяви Правого сектора за останній час, то побачите, що відсотків 70% наших умов вони змушені виконувати. Тепер залишилося оголосити про нелегітимність цієї влади і створити революційний уряд.

– У Правого сектора є політичні амбіції, або це тимчасовий проект?

– Я не думаю, що боротьба обмежиться Януковичем. Якщо просто влада буде повалена і замінена іншою, трохи краще, то нам такий варіант не підходить. Ми виступаємо за повноцінну національну революцію. Це означає зміну системи влади, заміну структур влади і людей у владі. Поки система змінена не буде – Україна не стане національною державою.

– Правий сектор часто називають неонацистами через погляди і кричалки.

– Це просто смішно. Ворогам вигідно таврувати нас. У Правий сектор вступають люди з абсолютно різними поглядами. Ми не вправі їм говорити, як думати і які кричалки використовувати. Головне в цьому об\’єднанні – оновлення держави шляхом національної революції.

Петр Шуклинов
ЛIГАБiзнесIнформ
Информационное агентство
www.liga.net

Джерело

peredplata