Переговорів з Януковичем не було – Луценко

Колишній міністр внутрішніх справ, лідер ініціативи «Третя українська республіка» Юрій Луценко повідомив, що переговори із владою поки що так і не відбулися, проте Президенту України Віктору Януковичу було передано вимоги Майдану.

Як повідомили УНІАН у прес-службі «Третьої української республіки», про це Луценко заявив сьогодні вночі біля стадіону ім. Лобановського.

Переговорів з Януковичем не було - Луценко

«Переговорів сьогодні не було. Ми лише передали президентові через посередників вимоги Майдану. Завтра хочемо почути межі компромісу, до якого готовий президент», – зазначив він.

Водночас, він зауважив, що «якщо така готовність буде – на переговори підуть лідери опозиційних фракцій парламенту».

Разом з тим, Луценко не має ілюзій щодо того, що Янукович готовий задовольнити усі вимоги протестувальників.

«Янукович не захотів слухати людей по-доброму, тому найактивніші нагадали про себе голосніше. Саме таким чином частина людей змушує Януковича почути власний народ», – зауважив політик.

У ситуації, що склалася, на думку Луценка, треба використати до кінця будь-яку можливість досягнення компромісу. Він наголосив, що «силове протистояння великих мас народу непотрібне Україні», а «змагання з трьохсоттисячним складом МВС є дуже небезпечним для держави в цілому».

Як повідомляв УНІАН, 19 січня Янукович доручив секретарю Ради національної безпеки та оборони Андрію Клюєву створити робочу групу за участі представників Кабінету міністрів та Адміністрації Президента для розгляду питань з урегулювання політичної кризи. Янукович доручив провести зустріч учасників робочої групи з представниками опозиції у понеділок, 20 січня.

Народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман повідомила, що робоча група хоче зустрітися з опозицією сьогодні, 20 січня. За її словами, до складу групи увійшли Клюєв, а також радник Президента Андрій Портнов та міністр юстиції Олена Лукаш.

Голова фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк заявив, що лідери опозиції вестимуть переговори лише з Президентом Януковичем.

20 січня увечері представники опозиції поїхали на зустріч з робочою групою з урегулювання політичної кризи, щоб узгодити питання, які мають обговорити лідери опозиції з Януковичем.

Повноваження для ведення таких переговорів були надані Луценку як представнику громадськості, а також Олександру Турчинову, Руслану Кошулинському та Віталію Ковальчуку як представникам парламентських опозиційних сил.

На зустрічі мали обговорюватися можливість включення до переговорного процесу з Януковичем наступних питань: зняття безпосередньої загрози зіткнень мітингувальників і міліції, виведення спецпідрозділів “Беркуту” та Внутрішніх військ МВС з Києва до місць їхньої дислокації, скасування законів від 16 січня, припинення політичних репресій та звільнення політв’язків, у тому числі екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Також опозиціонери планували вимагати повернення до Конституції у редакції 2004 року, нового складу Конституційного Суду, Національної ради з телебачення і радіомовлення, Рахункової палати із забезпеченням рівного представництва опозиції та більшості у цих структурах, створення наглядової ради Першого національного каналу з урахуванням представництва опозиції та громадськості.

Крім того, вимагати планувалося ухвалення нового закону про Центрвиборчком, який передбачатиме складі комісії 50 на 50 представників влади й опозиції, а головою має стати представник громадськості; відставки уряду Миколи Азарова та звільнення міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.
УНІАН

peredplata