Буковинці проти диктатури

Буковинці проти диктатуриГромадська Координаційна Рада спільно з Чернівецькою обласною громадською організацією «Комітет виборців» провела 20 січня Форум громадських організацій Чернівецької області.

До участі у Форумі зголосилися представники понад 50 громадських організацій краю. Зібратися громадських активістів з найрізноманітніших секторів та часом протилежних поглядів змусили драконівські антиконституційні «закони 16 січня», які прийняла Верховна Рада всупереч законній процедурі та Конституції. Продавлені владою «закони» суттєво обмежують такі базові права і свободи громадян України як: (1) право на свободу та особисту недоторканність, (2) право на свободу думки і слова, (3) право на вільне вираження своїх поглядів і переконань, (4) право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію, (5) право на свободу об’єднання в політичні партії та громадські організації, (6) право брати участь в управлінні державними справами, (7) право на мирні зібрання.

Учасники Форуму прийняли заяву, у якій розцінили «законотворчу діяльність» парламенту та президента як намагання незаконним способом змінити конституційний лад та узурпувати державну владу в Україні. Громадські активісти проводять прямий зв\’язок між ухваленням «законів 16 січня» та подіями 19-20 січня на вулиці Грушевського у м. Києві. В заяві наголошено, що «моральну і політичну відповідальність за ці події мають розділити усі учасники політичного процесу, що причетні до розгортання, ескалації та невдалих спроб врегулювання суспільно-політичної кризи в Україні останніх двох місяців».

Лідери громадських організацій Буковини закликали усі сторони конфлікту припинити його подальшу ескалацію й утриматися від будь-яких силових сценаріїв. Крім того у заяві містить вимога негайного скликати позачергову сесію Верховної Ради та якнайшвидше скасувати антиконституційні «закони 16 січня». Правоохоронців учасники Форуму закликали не виконувати злочинних наказів, в разі їх отримання керуватися виключно Конституцією України і нормами офіцерської честі. «Замість виконання таких наказів закликаємо демонструвати зразки громадянської відповідальності та переходити на сторону народу» – йдеться у заяві.
Також Форум звернувся до мешканців Чернівецької області та громадян України із закликом не бути байдужими та не стояти осторонь від боротьби за свої громадянські права. «Ми з Вами сьогодні не повинні дозволити нікому, щоб наші права і свободи брутально порушувалися та ігнорувалися. Якщо ми їх не відстоїмо, то завтра отримаємо країну, в якій від нашого імені, прикриваючись нашою волею правитимуть беззаконня, свавілля та узурпатори».

Прес- реліз ЧОГО КВУ

На форумі були присутні і активно голосували за заяву керівники громадських організацій, котрі є членами громадської ради при голові ОДА Михайлові Папієву. Своєю присутністю там вони легітимізують будь-які рішення влади. Тому резонно зауважив народний депутат України Максим Бурбак заступнику голови громадської ради при Папієву Володимиру Старику, що цю ж заяву варто б прийняти на раді і навіть зачитати на сесії облради. Тим паче, що Старик перед цим повідомив про підтримку цієї заяви головою громадської ради Анатолієм Круглашовим. Але слушна і логічна пропозиція Бурбака викликала неоднозначну реакцію Старика. Мовляв, ви тут не будете нам вказувати, що робити там. Така позиція черговий раз підтверджує угодовську позицію подібної ради при Папієву. Якщо цязаява не буде проголосована на громаській раді і не прочитана на сесії облрато, то можна сміливо називати таку раду хрунівською. Якщо станеться так, як пропонував Бурбак, то я свої слова заберу назад.

З повагою шеф-редактор газети \”Час\” Петро Кобевко

peredplata