Заява “Спільнобаченя” щодо затримання журналіста буковинця Володимира Карагяура

Заява “Спільнобаченя” щодо затримання журналіста буковинця Володимира Карагяура19 січня в Києві було затримано чернівчанина В.Карагяура. Він є журналістом \”SPILNO.tv\” та активістом Майдану. Міліція \”шиє\” йому до 15 років…

Заява СПІЛЬНОБАЧЕННЯ

“Вчора нашого журналіста зі СПІЛЬНОБАЧЕННЯ Володимир Карагяур арештували і “ш’ють” організацію масових заколотів. Це 10-15 років!

21 січня, вже суд. Його взяли на заправці, коли він купував бензин в каністру для заправки генератора аби забезпечити цілодобову трансляцію на www.spilno.tv. Ми чудово розуміємо, що дошкуляємо владі зараз найбільше, бо стрімимо наживо, нас бачать тисячі людей по всьому світу, тому вони хочуть нас залякати і закрити канал трансляції, щоб не було мобілізації людей на Майдан. Будь-ласка, дорожіть нам врятувати нашого журналіста. Максимальний препост!!! Медіа-профспілка провела пікет на знак протесту проти затримання журналістів 20 січня 2014 року. Імпровізований пікет Головного управління внутрішніх справ у місті Києві провели члени Незалежної медіа-профспілки України на знак протесту проти сваволі з боку міліції по відношенню до журналістів. @Сергій Горбачов, @Ігор Тихолаз і @Юрій Луканов протестували проти арешту кореспондента “Спільнобачення” Володимира Карагяура, затримання журналістів радіо “Свобода” Дмитра Баркара і Ігоря Ісхакова. Пікет висвітлювався прямому ефірі “Спільнобачення”, репортаж вела @Богдана Бабич. Учасники пікету вимагали відпустити затриманих і покласти край сваволі проти засобів масової інформації, яка чиниться владою і міліцією під час висвітлення акцій протесту. В учасників пікету відбулася розмова з Олександром Радкевичем, заступником керівника прес-служби київської міліції. Він пообіцяв з`ясувати ситуацію і надати відповідну інформацію. Додав, що кореспонденти Радіо “Свобода” були затримані як свідки, допитані і відпущені на волю. Тим часом, за інформацією від Радіо “Свобода”, журналісти перебувають у лікарні – під час затримання їм сильно розбили обличчя. На думку юристів НМПУ, такі дії міліції є перешкоджанням законній професійній діяльності журналіста та перевищенням службових повноважень. Кореспондента “Спільнобачення” Володимира Карагяура було затримано вночі з 19 на 20 січня на автозаправці, коли він купував пальне для генератора телеканалу, який працює просто на вулиці і потребує постійного живлення. Журналісту висунули звинувачення за ч.2 ст. 294 (“участь у масових заворушеннях”), яка загрожує 15 роками вязниці. Принагідно слід зазначити, що звинувачення за цією статтею висуното вдруге в історії України: першими звинуваченими були учасники акції протесту 9 березня 2001 року біля памятника Шевченку у Києві.

“Таким чином можна звинуватити будь-кого у будь-чому, – каже учасник пікету голова НМПУ Юрій Луканов, – І це стосується не лише журналістів, але і всіх громадян”.

peredplata