Вістка з Европи

Вістка з ЕвропиНаш власний кореспондент передає з Брюсселя

28-го січня в Брюсселі завершився 23-й саміт ЄС – Росія.
Офіційно до порядку денного були включені питання розширення торгівлі, співробітництво в галузі енергетики, питання спрощення візового режиму. Щодо співробітництва в сфері міжнародної політики – сторони обговорили шляхи врегулювання кризи в Сирії, енергобезпеку в Ірані, виведення закордонних військ з Афганістану.

Хоча українське питання не було заплановане для обговорення під час саміту ЄС-Росія – проте воно стало чи не головним під час цього міжнародного форуму.

Верховний представник Ради ЄС Герман Ван Ромпей заявив, що Євросоюз суворо засуджує будь-яку ескалацію конфлікту в Україні, заявив про неприпустимість застосування сили супроти мирних мітингувальників. Герман Ван Ромпей також висловив підтримку рішення парламепнту України про скасування антидемократичних законів, які були ухвалені 16 -го січня.

З подiбною заявою виступив i Президен Єврокомісії Жоззе Мануель Баррозу. Прицьому він додав, що його колега у справах розширення ЄС, Штефан Фюле зараз все ще знаходиться у Києві й робить усе можливе для примирення сторін.

Якщо Ван Ромпей та Жоззе Мануель Баррозу оригінальними у своїх виступах не були, то Володимир Путін здивував журналістів своєю лояльністю й доброзичливістю щодо України. На запитання, чи відкличе Росія ті 15 мільярдів кредитної допомоги, яка була обіцяна уряду Азарова при змiнi уряду та влади в Україні – Володимир Путін відповів, що кредити Росія не відкликатиме, бо для неї важливо не те, яким буде новим уряд, а те аби він був спроможним розрахуватись за кредити. Cтворення в Укра їнмісцевих рад також не турбує керівництво Росії – це сугубо внутрішні справи України, – зазначив Володимир Путін. Президент Росії також вважає, що для врегулювання кризи українцям посередників не потрібно – самі впораються, бо як кажуть в народі: вісім няньок, а дитина не годована. Єдине, що не подобається Володимиру Путіну – це втручання Церкви в нинішні процеси. При цьому російський Президент дорікнув журналістам:
– Ви про таке не пишете, а мені відомо, як один священник, агiтуючи людей йти на Майдан казав: Не можна допустити, щоб Україною правили негри, москалі (це – ми, уточнив Путін) та жиди. Хіба ж це сповідування Європейських цінностей, – запитав російський Президен.

Така незвична лояльність завжди агресивного,твердого, жорсткого Путіна здивувала присутніх. Проте розгадка була знайдена досить швидко – на носі ж олімпійські ігри в Сочі, й Путіно потрібно було зіграти доброго й демократичного лідера, аби світ не бойкотував Сочі -2014.

Ростилав Демчук,
Брюссель.

peredplata