Народна рада Чернівецької області застерегла силовиків від спокуси карати мирних активістів та журналістів за події 24 січня

Народна рада Чернівецької області застерегла силовиків від спокуси карати мирних активістів та журналістів за події 24 січня№ 01-10 01лютого 2014р.

Заява Народної ради Буковини

У зв’язку з тиском у Чернівцях на громадських активістів, на громадян, які скористалися невід’ємним конституційним правом на мирний протест, Народна рада Буковини звертається до силових структур краю з закликом до неупередженого, об’єктивного та всебічного вивчення ситуації, яка склалася 24 січня 2014 року навколо будівлі, де розташована обласна рада.

Народна рада Буковини висловлює занепокоєність непоодинокими випадками недопущення до робочих місць учасників й запрошених до роботи на сесії обласної ради – депутатів обласної ради, народного депутата України, перешкоджання роботі журналістів, які намагалися потрапити до сесійної зали в цей день. Сподіваємося, на об’єктивну оцінку цих очевидних правопорушень найближчим часом. Також Народна рада стурбована тим, що перевірки, допити та обшуки щодо подій того дня застосовуються до учасників мирного протесту.

За рішенням Шевченківського районного суду вчинили обшук і викликали на допит трьох юнаків: Романа Пасічника, Віталія Молодяна та Артема Маловажного. Артема Маловажного перевели у статус підозрюваного у вчиненні кримінального злочину згідно ст. 294 ч.1 КК України. Це передбачає покарання за активну участь у «масових заворушеннях, що супроводжувалися погромами» – від 5 до 8 років тюремного ув’язнення.

Була спроба слідчого допитати журналіста, шеф-редактора газети «Час» Петра Кобевка за цією ж статтею тоді, коли він разом з депутатами прийшов до приміщення обласного УМВС підтримати юнаків та з’ясувати обставини й підстави їх затримання. Кобевко відмовився давати будь-які покази і відповідати на будь-які питання без присутності адвоката та без наявності офіційної повістки. Є інформація, що тоді ж відбулося термінове засідання Шевченківського суду, на якому прийнято ухвалу Іменем України провести обшук за місцем проживання журналіста.

Тиск силовики застосовують і на Івана Попадюка, депутата Новоселицької райради. Перелік цих фактів дає підстави припускати, що місцеві силові структури розглядають ситуацію 24 січня однобоко.

Попри це, Народна рада сподівається, що наші зауваження будуть враховані, як і невід’ємне право на мирний протест, яке закріплене в Конституції та в гарантіях на яке неодноразово запевняло керівництво держави загалом та силових структур зокрема. Народна рада Буковини застерігає прокурора, суддів і міліціонерів не піддаватися спокусі карати мирних активістів та журналістів.

Також звертаємося до все ще легального, хоча й такого, що втратив народну довіру, голови ОДА Михайла Папієва: Ваші спроби керувати процесом мають суперечливий характер і не демонструють бажання політичного діалогу, а спроба переглянути здобуті громадянами права і свободи виглядає як випробовування мирного терпіння народу і може призвести до негативних наслідків.

Ми захищатимемо мирних людей і їхні законні права, не дамо нікого залякати. Кожному, хто піддається допитам, обшукам чи тиску через участь в мирних акціях протесту, буде надана правова допомога. Ми не допустимо свавілля в нашому краї! Верховенство права і закону – фундамент демократичної держави, ми готові ці принципи захищати і надалі!

peredplata