Януковичу в Брюсселі дали час на рішення до вівторка-середи

Януковичу в Брюсселі дали час на рішення до вівторка-середиУ Євросоюзі та в МЗС України готуються до візиту президента Віктора Януковича в Брюссель, але не виключають його скасування.
\”Ми готуємося й до візиту, і до варіанта його скасування\”, – сказав співрозмовник газети \”Комерсант-Україна\” у зовнішньополітичній службі ЄС.

Як розповіло інформоване джерело в Брюсселі, керівництво ЄС повідомило Київ про умови, за яких візит може відбутися:

\”Єврокомісія передала Януковичу неофіційне повідомлення про те, що не буде проводити переговори з ним доти, доки він не продемонструє рішучу реакцію у справі Тимошенко. До вівторка-середи Янукович повинен вирішити це питання\”.

У ЄС не вимагають звільнення Тимошенко в зазначений термін, розуміючи, що це неможливо. Співрозмовники газети очікують ухвалення парламентом і підписання президентом закону про гуманізацію Кримінального кодексу в тій редакції, яка гарантує повну реабілітацію екс-прем\’єра при розгляді апеляції.

Крім того, Брюссель наполягає на об\’єктивному розгляді кримінальних справ у відношенні інших опозиційних політиків і на їх допуску до участі у виборах, а також має намір вимагати від Києва \”певних змін виборчого законодавства\”.

\”Відносини між Україною та ЄС уже не будуть такими, як раніше\”, – заявив один із європейських дипломатів.

Високопоставлений український дипломат повідомив: \”Нас запевнили, що 18 жовтня в Раді відбудеться голосування за законом про декриміналізацію, рішення про це уже прийняте\”.

Але інші співрозмовники газети кажуть, що в Києві готуються й до скасування візиту Янукович у випадку, якщо позитивний результат його поїздки до Брюсселю не буде очевидним.

Перший віце-прем\’єр Андрій Клюєв планує відправиться в Брюссель, де 19 жовтня відбудуться його переговори з комісаром ЄС із питань торгівлі Карлом де Гухта.

Видання зазначає, що, всупереч заявам українських чиновників, переговори щодо низки питань зони вільної торгівлі досі не закриті.

Зокрема, сторони не дійшли згоди щодо експортних мит на шкіру великої рогатої худоби, лом чорних і кольорових металів, насіння соняшника.

Україна також як і раніше наполягає на введенні перехідного періоду для доступу українських автоперевізників на ринок ЄС (Брюссель відмовляється відкривати транспортний ринок для українських підприємців).

Триває дискусія про гарантії транзиту газу територією України й про перехідні періоди обнуління імпортних мит для європейських автомобілів.

У випадку якщо 19 жовтня всі ці позиції будуть закриті, Янукович отримає можливість офіційно оголосити в Брюсселі про завершення переговорів про ЗВТ із ЄС.

My Webpage

peredplata