Диктаторський замах

Диктаторський замахТепер ви зрозуміли, панове спортсмени і вболівальники, навіщо треба було бойкотувати Олімпіаду? Якщо Гітлер ще почекав два роки до аншлюсу, то Путін виявився таким швидким, що не дав навіть початися паралімпійській частині цього святом роззяв, імперців і радісної гопоти. Війну він влаштував прямо завтра. Ніхто не вірив. Не чекав і не гадав. \”Нещастю завжди віриш потім\”, – сказав Сартр у п\’єсі \”Диявол і Господь Бог\”. Господь Бог, відома річ, з Україною. А диявол, як завжди, починаючи з 1917 року, на нашій стороні.

У 1968 році мій батько і його інтелігентні друзі гадали: чи можливо? Введуть або не введуть? Дубчек в Чиєрні-над-Тисою клявся у вірності соціалізму і Варшавському блоку. І інтелігенти вирішили: ні, неможливо, не введуть. А вони ввели!

Про причини ми дізналися дуже скоро. Причина перша: Дубчек, заляканий в Москві, заборонив народу чинити опір. У 1987 році, на зустрічі демократів Східної Європи (грузини, українці, литовці, поляки, чехи та інші жертви комунізму), яка пройшла на квартирі письменника-дисидента Лева Тимофєєва (в залах відмовили, то миші з\’їли, то таргани наповзли, то дах блискавкою пробило), ми дізналися продовження. Чехи сказали нам, що вони двадцять років проклинати себе за помилки, за те, що підкорилися, не послали Дубчека куди подалі і не взяли в руки зброю. А Політбюро все прорахувало: в 1938 році не чинили, отже, і в 1968-му не будуть.

А от щодо поляків у 1981 році було прийнято інше рішення, і Ярузельський зі своїм військовим становищем ні при чому. Про поляків, які весь час повставали проти Російської імперії, прогнали Червону армію в 1920-му, ходили в 1939-му в кавалерійські атаки на німецькі танки і підняли Варшавське повстання (у них навіть гетто повстало!), було точно відомо, що вони будуть воювати і Захід стане на диби і на вуха.

Путін же нічого вважати не став. Він, очевидно, прогуляв всі лекції з радянської історії. Картаючи загиблих ще до його народження бандерівців, він, видно, думав, що вони в лісах не воювали, а ягоди збирали. Що чекає війна з 50-мільйонною країною, що будуть ріки крові, що наш вермахт цим шматком подавиться, що Росію Захід просто зв\’яже і здасть в божевільний будинок, він не врахував. Несусвітня, фантастична дурість. Яка, хай простить мене Олексій Навальний, куди гірше злодійства.

Про другу причину я почула від інститутського викладача історії КПРС – це в 1968 році. У 1968 році нам сказали, що на кордоні з Чехословаччиною стояли танки ФРН і, якщо б ми не увійшли, увійшло б НАТО. Результати цієї \”профілактики\” відомі: Чехія і Словаччина увійшли в НАТО, і Чехія сама просила розмістити на своїй території системи ПРО США. А похмурий тип сказав, що якби ми не поперлися в Україну, то туди прийшло б НАТО. Результати теж легко прорахувати: Чорноморський флот зженуть з квартири (нехай таких \”гостей\” на кладовищі шукають), кораблі перетворяться в \”летючих голландців\” і блукатимуть по океанах і морях, що Україна вступить в НАТО, а від Росії будуть шарахатися, як від зачумленої.

Путін сів у калюжу і посадив туди нас, ніяким \”людиною року\” йому більше не бути, і роль блазня горохового відтепер його головне амплуа. Світову громадськість, схоже, тепер найбільше хвилює, чи буде кому його в\’язати, якщо він надумає схопитися за ядерну валізку. Або знову підкоряться, як 87 папуг з Ради Федерації? Якщо це хвороба, то не душевна, а політична. Хвороба нахабних, що зарвалися, розпустилися диктаторів. Гітлер, Сталін, Пол Пот, Кіми, Саддам Хусейн. Тут лікування – жорсткі санкції, міжнародна ізоляція, Нюрнберзький або Гаазький трибунал.

Путін поставив Росію до ганебного стовпа і другий раз кинув світ на межу ядерної катастрофи, як під час Карибської кризи. Стукати черевиком за міжнародними договорами, наслідуючи Микиті Сергійовичу, показувати \”кузькіну мать\” світовій спільноті – цього не дозволять нікому. Путін просто жадає зіткнутися з НАТО, у нього боєголовки сверблять.

Але пам\’ятайте Гофмана? Крихітку Цахеса теж боялися, їм захоплювалися, його шанували. А потім фея відняла у нього свій дар гіпнотичного впливу – і всі побачили, що він урод і блазень. Ми ще багато цікавого почуємо від Заходу про свого \”національного лідера\”. Скажи мені, хто твій лідер…

До того ж над ним відкрито знущається інтернет. Філософ Лао-цзи дві з половиною тисячі років тому сказав, що хорошого уряду не помічають, поганий уряд ненавидять, але найгірше уряд – це те, над яким сміються.

Є у Моріса Дрюона роман \”Коли король губить Францію\”. Нам впору писати продовження: \”Коли президент губить Росію\”. З таким аніко-воїном стає небезпечно жити партійним і безпартійним, лівим і правим, військовим і цивільним, лібералам і консерваторам.

Путін повинен негайно піти у відставку, 87 пособників військового злочину з Ради Федерації слід розпустити разом з Госдурой. Нехай йдуть грати в стрілялки на комп\’ютері, а то ми програємо не лише війну – планету.

Медведєв зуміє хоча б призначити уряд, який почне нас витягувати з щурячої нори, куди ми загнані штурмбанфюрером Росії? Алексашенко, Кудрін, Касьянов, Ірина Прохорова, старий друг Нємцов… Медведєв, звичайно, теж повинен піти, і за це ми за ним не поженемося. А потім – вибори. Наш останній шанс.

Куди піде Путін, це вже його труднощі. Атолл Науру – і той не візьме.

А опозиція повинна вимагати негайної путінської відставки. Він до того ж може роздати останні залишки бюджету \”титушкам\” і кримським кримінальникам, як ніби мало йому було абхазьких, південноосетинських і придністровських. Ці гроші він вириває з рота у власного народу.

Нам не потрібні пам\’ятники епохи Сталіна і Гітлера, які деруться по трупах на постаменти, звідки їх не зіб\’єш інакше, ніж ціною мільйонів людських життів. Наш майбутній Майдан повторить ті самі слова: \”Банду – геть!\”.

Валерія Новодворська

peredplata