Віталій Мельничук: «Реформи освіти починаються з відновлення дієвості профспілок»

Віталій Мельничук: «Реформи освіти починаються з відновлення дієвості профспілок»  Загальнонародна вимога очищення українського суспільства від корупційних схем та кругової поруки чиновництва підштовхує до активних дій громадян в різних сферах народного господарства. До Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» звертаються громадяни, представники трудових колективів громадських організацій та спілок з проханням сприяти очищенню від тих керівних кадрів, які на догоду режиму Януковича на своїх посадах творили могутність партії регіонів та нищили економіку, мораль та духовність української нації.

«Питання щодо неефективності допомоги працівникам освіти через профспілки на даний час виявилося болючим для кожного освітянина: чи простого вчителя, чи вихователя дитячого садка, чи викладача. Адже перш за все потрібно пам’ятати, що професійні спілки створені з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів їх членів», – зазначила в своєму виступі під час круглого столу «Профспілки міста – пута, кайдани чи реальний захист працівників?», який відбувся 10 березня 2014 року одна з організаторів заходу Наталія Руснак.

За інформацією працівників освіти в м. Чернівці, жодного разу профспілка не здійснювала якісно свою роботу, а керівництво діяло кулуарно, непрозоро та самоусувалось, коли була нагальна потреба в захисті прав своїх працівників. Якщо згідно законодавства професійні спілки повинні допомагати людям, то в даному випадку ця робота або взагалі не здійснювалася, а працівники в кращому випадку відвойовували себе самостійно, або самоорганізовувались для свого захисту.

Криком душі багатьох виступаючих була неспроможність елементарного захисту від свавілля адміністрацій закладів та чиновників управління освіти. Виступаючі наголошували: «Як можна ефективно працювати, коли робітники не отримують вчасно зарплатню, коли наявність роботи освітян часто залежить від непрозорих зв’язків із посадовцями, коли обіцяної допомоги від, здавалося б, чесних профспілок немає, коли в одних школах за профспілкову путівку беруть 20%, а в інших лише 10%?».

Якщо є зловживання, то безперечно необхідно його виявляти, винних притягувати до відповідальності. Підхід до справ функціонування профспілок необхідно кардинально змінювати, і в цьому напрямку якнаймасовіше мають діяти самі освітяни, а представники громадськості та політичних сил через люстраційно-антикорупційні процеси мають максимально цьому допомагати.

На завершення круглого столу було наголошено, що після подій на Майдані та того духу, який дозволив перемогти режим Янковича на місцях необхідно всім очищувати український простір від корупційної нечисті та чиновницької незаконної поруки, які за останній час заполонили всі гілки державного механізму та є у всіх сферах народного господарства.

Рабські пута режиму Януковича розірвано, кайдани меншовартості розірвано, тепер час всім разом очищати від залишків тиранії наш рідний український дім.

peredplata