Словаччина висунула умови для реверсу газу в Україну

Словаччина висунула умови для реверсу газу в Україну
Словаччина, яка має найбільші технічні можливості для постачань газу з Європи в Україну, хоче отримати фінансові гарантії Європейського Союзу для початку таких поставок через неплатоспроможність українського уряду. Про це повідомляє РАР з посиланням на заяву словацького прем\’єр-міністра Роберта Фіцо.

«Очевидно, що Україна не може оплачувати свої рахунк. Лише третя сторона, така як Європейський Союз і Європейська комісія, може гарантувати, що Словаччина отримає оплату, якщо допоможе Україні », – сказав він журналістам у Братиславі. Фіцо запевнив, що Словаччина хоче допомогти Україні , «але в той же час повинна шукати технічне рішення, яке б не порушило її власного договору» з російським «Газпромом».

Він зазначив, що словацький уряд також хоче проведення чотиристоронніх переговорів у цій справі за участю представників ЄС, Росії та України. Нагадаємо, 10 квітня заступник глави словацького уряду і глава МЗС Мирослав Лайчак заявив, що Словаччина почала технічну підготовку для реверсних поставок газу з Європи в Україну. Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявляв про плани транспортувати через Словаччину до 10 млрд кубометрів газу, але відзначав проблеми з налагодженням цих поставок через домовленість словацької сторони з « Газпромом».

peredplata