Обласний Будинок вчителя ліквідовано: викладачі і діти на вулиці. Що далі?

Обласний Будинок вчителя ліквідовано: викладачі і діти на вулиці. Що далі?Для нинішньої влади викладачі-працівники Будинку вчителя – бомжі, а дитячі малюнки – нікчемна мазня. Так, за словами педагогів, відізвався про пікет облдержадміністрації перший заступник голови Чернівецької ОДА Георгій Галиць. Більше того, він заявив, що надалі акції протесту представників ліквідованого Будинку вчителя буде припиняти міліція. На яких підставах високопосадовець ОДА так грубо ображає заслужених працівників освіти?..

Пікетування ОДА, за словами організаторів, відчайдушний крок на який змусила їх піти «глуха стіна» владного ігнорування. Талановиті діти та викладачі-працівники викинуті на вулицю. За словами перших осіб області, працівники та вихованці обласного Будинку вчителя не будуть перебувати у приміщеннях реорганізованого, а фактично ліквідованого 1 вересня цього року навчального закладу. Що ж влада планує створити у приміщеннях, де займалися сотні дітей? Чи не те, що й в кінотеатрі ім. Івана Миколайчука?… А заклад має і самобутні театри оперети та драми, студії живопису, графіки, скульптури та інших видів мистецтв. Зі стін закладу вийшли співаки Ольга Добрянська та Іван Дерда, а також багато знаних та шанованих в Україні культурних діячів, заслужених працівників освіти. Як наважилася влада зробити спробу все це перетворити на невідомо кому приготовані квадратні метри площ, ще й зверхньо та зухвало звертатися до працівників Будинку вчителя.

«На одній з минулих сесій Чернівецької обласної ради, коли розглядалося це питання, депутати від опозиції наполягали його зняти з розгляду, як таке, що має антигромадську сутність. Але прорегіональна більшість вирішила позбавити дітей та їхніх викладачів тих приміщень, у яких вони перебували більше 60 років», – зазначив під час свого виступу депутат Чернівецької обласної ради від ВО «Свобода» Віталій Мельничук.

За словами депутата, коментуючи реорганізацію закладу у громадську організацію «Центр культури, творчості та дозвілля вчителів міста», керівник обласного управління освіти Михайло Бауер гарантував працевлаштування викладачів на рівноцінну роботу і однозначну можливість всім 17 творчим студіям продовжувати свою діяльність. «Працівники Будинку вчителя не працевлаштовані, творчі студії під загрозою закриття, близько 150 талановитих дітей змушені замість реалізації своєї творчості шукати собі інші заняття, які не завжди можуть бути позитивними. Це перше мирне пікетування через нахабну поведінку можновладців може перерости у більш серйозний протест громадськості», – підкреслив Віталій Мельничук.

Питання реорганізації Будинку вчителя буде розглянуте і міською радою, – у цьому запевнила депутат міськради від ВО «Свобода» Олена Калмикова. Вона наголосила, що у жодному випадку не можна знищувати таку кількість творчих колективів, серед яких і такі, що отримали всеукраїнське визнання.
«До боротьби за Будинок вчителя обов’язково необхідно підключати громадськість і ЗМІ та, за необхідності, посилити акції протесту, щоб влада зрозуміла наслідки вчиненої справи. Спільними зусиллями ми зобов’язані змусити владу відновити роботу творчих студій та працевлаштувати викладачів-працівників «Чернівецького обласного Будинку вчителя», – заявила Олена Калмикова.

Вже найближчими днями депутати обласної та міської рад від опозиції винесуть це питання на розгляд відповідних рад. Зокрема депутат від фракції «Свобода» в обласні раді Віталій Мельничук подасть депутатський запит з приводу ліквідації Будинку Вчителя, питань реорганізації його в громадську організацію «Центр культури творчості та дозвілля вчителів міста». «Ми мусимо з’ясувати що саме влада планує розмістити у приміщеннях закладу, а також розв’язати питання щодо працевлаштування викладачів-працівників та відновлення діяльності 17 творчих студій», – наголосив голова Чернівецької облорганізації ВО «Свобода».

Викладачі-працівники «Будинку вчителя», творча молодь, яка навчається в студіях та батьки дітей звертаються до громадськості та опозиційних політичних сил для того, щоб спільними зусиллями не допустити прихватизацію приміщень «Чернівецького обласного Будинку вчителя», спільними зусиллями змусити владу повернути роботу трудовому колективу закладу та відновити діяльність 17 творчих студій у рідних приміщеннях.
Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»

peredplata