Як російські спецслужби вбивали одеситів

Як російські спецслужби вбивали одеситів Сумніву, що зі згорілими і нібито учаділими в Будинку профспілок в Одесі, щось нечисто, виникли з першої фотографії «тіла» в кімнаті, де немає слідів пожежі, а вхід до неї завалений офісними меблями зсередини. Що не вчаділи – факт. І вбили їх явно не «правосеки» – немає слідів боротьби, завал меблів цілий, в ньому лише вузький прохід, зроблений тими, хто прийшов, коли все закінчилося.

Ці сумніви зміцнилися і переросли в заголовок статті після вивчення аналізу на сайті «УБОЗ». Висновок його автора – люди на сходах у будівлі загинули від пожежі, там нема чому горіти, та слідів пожежі немає, – дерев\’яні поручні перил та інші предмети вогнем не порушені. Тіла обгоріли дивно, а у деяких кульові поранення. Пози тіл також виглядають неприродно для загиблих у вогні. Висновок автора: людей спочатку вбили, а потім облили бензином і підпалили, – сумнівів не викликає.

Сайт «УБОЗ» не приховує симпатії до «федералів» і неприязні до «київської хунти», але і він не вирішується звинуватити в смерті цих людей «правосеков» і «бандерівців». Відео зняли, що патріоти України в будівлю відразу не зайшли, так як самі ж підпалили вхід в нього, і були змушені чекати, поки прогорить. В очікуванні допомагали вибратися з будівлі «федералів», як їх іменує «УБОЗ», споруджуючи лісу і підносячи сходи, так як пожежа і без них вже дивно бушував на четвертому поверсі. Вікна четвертого поверху на висоті 14-15 метрів, пляшку з Молотовим туди з землі не закинешь, особливо коли по тобі стріляють з даху. Якщо одна раптом вдало і залетить, пробивши подвійне скло, то до пожежі ще далеко, особливо, якщо в кімнаті є оборонці. Висновок очевидний, підпал на четвертому поверсі вчинили ті, хто перебував в будівлі ще до приходу на Куликове поле, розлючених розстрілом «федералами» мирної демонстрації. І це явно не «правосеки», а свої, яких сховалися в будівлі вважали такими. Вони ж і безперешкодно вбивали людей, потім перетягували їх тіла, обливали бензином і підпалювали, – розгнівані демонстранти з собою каністри бензину на Куликове поле не тягли.

До такого висновку приходить автор статті на «Убозі». І задається питанням: хто ці нелюди? Його відповідь, – бійню в Будинку профспілок організувала сама міліція Одеси або найняті нею кримінальні елементи. Команду про це нібито від «київської хунти» привіз Парубій, який проводив за два дні до цього в Одесі нарада про можливості в місті провокацій і зіткнень на травневі свята та їх недопущення. Висновок, м\’яко кажучи, дивний. Що провокацій слід було очікувати, було ясно і без Парубія, і його приїзд в Одесу цілком логічний і звичайний. Подібні наради проводилися і в мирний радянський час перед святами, а тому безглуздо робити настільки «викривальний» висновок з факту пересічної наради. Все чого хотів Парубій – це посилити охорону ходи за Україну, для чого підтягнув з Києва сотню Самооборони і зробив «накачування» одеським силовикам, в адекватності яких мав всі підстави сумніватися. Тут автора з «Убозу» підводить його політична заангажованість.

Логічне запитання: чи потрібна «хунті» ця бійня в Одесі взагалі, та ще в той час коли АТО вступила в активну фазу в Слов\’янську і Краматорську і там намагаються обійтися без жертв? Адже те, що сталося – явний удар по іміджу уряду Турчинова, б\’є рикошетом по Тимошенко і всій «Батьківщині». Очевидно, що ні. Одеса два тижні як повністю переключилася на вибори мера, обійшовши за кількістю кандидатів на цей пост Київ. Одесити вирішили, що це привабливіше, ніж якась міфічна «республіка» і втратили інтерес до зборів на Куликовому полі. Така зміна настроїв радувала Київ і патріотів, але зовсім не радувала Кремль, зрозумівши, що він «втрачає» Одесу. Спокійна дискусія на одеському Майдані і Антимайдані, – не та картинка, яка потрібна ЗМІ Росії.

Бійня в Одесі допомогла Кремлю вирішити ряд проблем». З-за неї припинилася АТО в Слов\’янську і Краматорську, дійшла до стадії, коли залишалося лише взяти штурмом притулки терористів. Без багатьох загиблих явно не обійшлося б, але це було б зрозуміло і виправдано, тим більше, що в Слов\’янську в заручниках залишалися члени місії ОБСЄ. Тому в Слов\’янськ терміново примчав посланець Путіна Лукін, наказав тремтячому Понамареву їх відпустити, а в Одесі ФСБ організувала бійню, картинки з якої повинні були посилити міф про «каральні операції». Трупи в Одесі посилювали б негатив від штурму в Слов\’янську, число загиблих перевищило сотню, і всі логічні виправдання керівництва АТО потонули в істериці, піднятою в ЗМІ Росії. Тому і пішла команда не брати останній оплот терористів в Слов\’янську, а мляво перемістити наступ в Краматорськ. У результаті бійні Кремль зміг знову «завести» Одесу і збуджує в ній пристрасть до помсти, а георгіївські кавалери на Донбасі отримали свіже гасло «Помстимося за Одесу» і ілюзію, що Південь теж з проросійським Сходом.

Такий ситуаційний виграш Путіна від організації ним бійні в Одесі, дає йому заділ для довгого списку, чому вибори в Україні не можна визнати такими, що відбулися. Виконавцями плану Путіна в Одесі стали його професійні солдати-вбивці і місцевий кримінал, який ці специ тепер прибирають, як Віталія Чудька (Боцмана), який стріляв по демонстрантах і міг проговоритися про тих, хто йому віддавав накази. ФСБ замітає сліди. Дуже ймовірно, що цю «роботу» виконували відморозки з кримського «Беркута» і придністровці, що мають досвід вбивств.

Бійня в Одесі – типова спецоперація в стилі сталінського НКВС, що пройшла навіть без переодягання, яким захоплювалася ця служба після 1944 року на Західній Україні, вбираючись у бандерівців, і тероризуючи і вбиваючи під їх виглядом місцевих жителів і приїжджих зі сходу України. Дійшло до того, що в 1946 р. обком партії Станіславської (Івано-Франківської) області просив припинити ці «спецоперації», оскільки вже ні для кого не було секретом, що «бандерівці» знущаються над людьми.

Сергій Климовський, для \”Хвилі\”

peredplata