Чернівці напередодні виборів: агітки проти Михайлішина, КВН і дитячі майданчики

Чернівці напередодні виборів: агітки проти Михайлішина, КВН і дитячі майданчики21 травня в Чернівцях спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА були зафіксовані листівки з наступним змістом «Так, я за Януковича! Так, я за партію регіонів! Ні, мені не соромно! Віталій Михайлішин. Заява зроблена 26 січня 2014 року. Вже є перші загиблі на майдані…». Такі листівки були розповсюджені під час акції, влаштованої дітьми вбитих на Майдані активістів.

Цю листівку можна розцінювати як передвиборну агітацію не голосувати за одного з кандидатів на посаду Чернівецького міського голову Віталія Михайлішина. Відповідно до чинного законодавства, агітація повинна містити вихідні дані.

На листівці вказані вихідні дані, тираж, замовник О.О. Щербанюк, відповідальний за друк Ю.В. Аксенин.

Відповідно до закону про місцеві вибори http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2487-17/print1391422285922526 громадяни України мають право здійснювати агітацію, вільно і всебічно обговорювати політичні, ділові, особисті якості та передвиборні програми кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидатів у депутати.

Однак згідно з ч.6 ст.47 закону про місцеві вибори, агітація здійснюється за рахунок виборчого фонду. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється.

Замовником виготовлення друкованої агітаційної продукції можуть бути розпорядники виборчих фондів (довірена особа).

В Чернівецькій міській виборчій комісії Громадянській мережі ОПОРА повідомили, що цього примірника передвиборної агітації їм кандидати не надавали, серед довірених осіб вказаних прізвищ немає.

***

21 травня кандидат на посаду Чернівецького міського голови Віталій Михайлішин презентував черговий http://oporacv.org/kandydat-u-mery-myhajlishyn-zadobryuvav-vybortsiv-dytyachym-majdanchykom відремонтований дитячий майданчик в мікрорайоні Гравітон міста Чернівці. https://www.youtube.com/watch?v=ScG5-7vnjkQ
Відео Чернівецький промінь

Також інший кандидат на посаду Чернівецького міського голови Олексій Коломієць розповів, що відремонтував два дитячих майданчика в Чернівцях. Олексій Коломієць категорично заперечив, що ці дії є передвиборчою агітацією.

https://www.youtube.com/watch?v=R7vCriJ6EWI

Відповідно до ч.4 ст. 53 закону України про місцеві вибори забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерей, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора політичної партії, місцева організація якої є суб\’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує п\’яти відсотків мінімального розміру заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

***

22 травня в Літньому театрі Центрального парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка за сприяння кандидата на посаду Чернівецького міського голови Олексія Каспрука відбувся Весняний кубок КВК. Вхід на захід відбувався за наявності запрошення. Під час заходу спостерігачем Громадянської мережі ОПОРА було зафіксовано масове розміщення агітаційних плакатів вищезгаданого кандидата.

Протягом заходу Олексій Каспрук неодноразово згадувався ведучим в якості кандидата на посаду Чернівецького міського голови та, будучи головою журі, брав участь у конкурсах і нагороджував переможців.

https://www.youtube.com/watch?v=t6YF8ENP7JU&feature=youtu.be

Згідно закону про місцеві вибори http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2487-17/print1390976967271602, проведення концертів за підтримки кандидата – це одна з форм агітації.

Однак відповідно до п.5 ч.11 ст.53 про місцеві вибори розміщувати друковані передвиборні агітації на будинках і в приміщеннях установ комунальної форми власності забороняється.

Тому в розміщенні друкованої агітаційної продукції в Літньому театрі Центрального парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка (знаходиться на балансі управління культури Чернівецької міської ради) можна вбачати порушення цієї норми закону про місцеві вибори.

В коментарі ОПОРі Олексій Каспрук повідомив, що за оренду Літнього театру було сплачено з коштів виборчого фонду. Що ж стосується агітаційних матеріалів, які були розміщені в театрі, то Олексій Каспрук вказав, що розміщення здійснено не з його ініціативи.

В Чернівецькому представництві Громадянської мережі ОПОРА запрацювала гаряча лінія, на яку виборці можуть залишати повідомлення про факти порушень виборчого законодавства 099 010 6551.
Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, g.sorochan(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

peredplata