Чернівці знову мають Каспрука

Більше трьох років Чернівці були без голови. Весною 2011 року депутати від партії регіонів та їхні тушки з ВО «Батьківщина», «Наша Україна» і кілька фронтовиків об’єдналися для того, аби позбавити повноважень голови міста Миколу Федорука. Тоді депутати 42-ма голосами обезголовили Чернівці.

Федорук таки заслуговував політичних санкцій для себе. Але Чернівці цього не заслуговували. Чернівчани обурилися. Вони мовчки чекали виборів. І уже через півтора року перший раз «відомстили» регіоналам, тушкам і Михайлішину. На виборах до верховної ради обрали Федорука народним депутатом. Михайлішин і його компанія зазнали нищівної поразки, незважаючи на застосований адмінресурс і великі гроші.

А потім був Майдан. Секретар міськради та його прислужники стали активними антимайданівцями. Вони підтримували Януковича, його злочинну владу і ПР. Вони судили студентів та українських патріотів. Вони стали ворогами людей. Коли відчули, що партія регіонів і її банда програють нації, то, втікаючи від гніву людського, швидко рушили на Майдан фотографуватися перед «йолкою». Знімки виставляли в Інтернет і тішилися.

Майдан переміг. Негідники залишилися. За кілька днів, набравшись страху, вони повиходили з партії регіонів. Але душі у них залишилися гнилими і регіональними. Згодом чернівчани у цьому змогли переконатися.

Коли вся увага буковинців була спрямована на обласну владу, яку ніяк не могли призначити з Києва, у міській владі сталася велика метаморфоза. Усі вчорашні регіонали стали ледь не членами «Правого сектору».

І активно заходилися керувати Чернівцями. Кажуть, що все це зробив Микола Федорук. І досі всі дивуються, як йому так легко, швидко і безболісно вдається переходити з однієї якості, з одного табору в інший. Дорогою він нічого не втрачає, а навпаки, здобуває. Коли вчорашні його друзі, однодумці, однопартійці відходять на бік сьогоднішніх його опонентів, то завтра ці ж відхідники знову ж таки повертаються під крило Миколи Федорука. І він їх пригріває.

Ще весною 2011 року Паскар і Кушнірик продали Федорука гуртом і у роздріб партії регіонів, а вже навесні 2014 року цим же Федоруком ці ж його власні зрадники були повернуті на високі посади у Чернівецькій міській раді. Тепер доводиться тільки чекати повернення довголітнього радника, а потім і зрадника Федорука Володимира Килініча. І це повернення станеться. Бо така вона, політика у Чернівцях.

Отож голосували чернівчани за свого голову 25 травня. І вибрали Олексія Каспрука переважною більшістю. 62 572 голоси віддали за сина колишнього мера Чернівців. Це 53,97% голосуючих.
Навіть Федорук у свої кращі роки правління не набагато більше набирав. У гірші роки за нього голосувало набагато менше чернівчан.

Розчаруванням і непорозумінням цієї кампанії знову став Віталій Михайлішин. Він активно програв, набравши 24 149 голосів, що становить 20,83% тих, хто прийшов на виборчі дільниці.

Одні кажуть, що це багато, інші – мало. Насправді є те, що є. Така кількість людей всього за три місяці «забула», що недавно Михайлішин був з Януковичем заодно. Через таких, як він, вбивали людей на Майдані, тепер вбивають на Сході України. Вже навіть смерть і війна не вчать нас розуму. Більше того, у студентських гуртожитках знову роздавали гроші за голоси. І що найбільше вражає, – студенти гроші взяли. Вони знову продали за 200 грн. совість, пам’ять про Небесну Сотню. А чому так сталося?! Бо зло у Чернівцях досі не покаране. Ті 23 депутати, котрі написали доноси на студентів до прокуратури, так і залишилися депутатами. Бізнес їхній також процвітає. А найактивніший з донощиків Володимир Бешлей став показово багатшим. Він їздить на великому і дорогому джипі, мешкає у трикімнатній квартирі, добре їсть, дорого одягається і живе у своє задоволення.

«Сорбонна» депутата Чесанова розростається уже по днях. Вона захопила пів-парку перед хіміко-біологічним корпусом ЧНУ.
«Квінто» депутата Кедя за цей час розширилося і перегородило вулицю Доброго. Пиво там ще більше подорожчало. І так у кожного того, хто писав доноси на студентів, через кого вмирали люди на Майданах. Досі до них не зайшли хлопці з «Правого сектору» з коктейлями Молотова і не запитали, де взяли бабло на усе це добро. Не чіпає їх і Самооборона. А ради Майданів, котрі складаються зараз із різних пристосуванців, навіть уже перейшли на захист тих, хто ще вчора продав Україну і українську націю.

Слава Богу, що пересічні чернівчани помітно відрізняються від пересічних членів рад Майданів. Вони проголосували проти Михайлішина, проти партії регіонів, проти технічних кандидатів від того ж Михайлішина і т. п.

Люди виявилися мудрішими за наших політиків і так званих громадських діячів. Вони не піддалися на всілякі заморочки Олексія Коломійця від УДАРу і його бутафорію автомайдану. Тільки 8,33% проголосували за нього. А чого цей чоловік тільки не робив, аби відтягнути якнайбільше голосів від демократичного кандидата! І Кличка біля себе ставив, і ледь не з Порошенком в одному строю ходив. Насамкінець пішов до газети партії регіонів і там публікував свої програми та парсуни. І що це йому дало?.. Нічого. Навпаки, тепер Оксана Продан прийде і запитає його, чому він у партії регіонів пуб-лікувався. Чому з Іллею Хочем водився від «Єдиного Центру»? Якщо він не розумів того, що діяв, значить, нерозумний і недолугий політик. А якщо він це робив свідомо?..

Свободівець Віталій Мельничук розчарував своїх прихильників і тих, хто довіряв «Свободі». Він набрав лише 2,97% голосів. І також відтягнув їх від Каспрука. Чому два кандидати від двох партій вчорашньої коаліції активно поборювали один одного і висуванця від ВО «Батьківщина» у Чернівцях? На це питання, сподіваюся, окрім виборців, дадуть відповідь їхні лідери, партійці і українська нація.

Ще одного молодого, недосвідченого і чесного (сподіваюся) політика прагнули використати у брудних технологіях партії регіонів — Петра Олексюка. Йому дали гарну обгортку. Нібито громадський сектор висуває на кандидатство. Підписалися десятки тих, хто за ним. А потім з’ясувалося, що чи не більша половина підписантів – це члени громадської ради при голові ОДА, голові обкому ПР Михайлові Папієві. Тож за висуванням Петра Олексюка, знову ж таки, стояла партія регіонів і особисто її керманич на Буковині Михайло Папієв? І, знову ж таки, чернівчани показали свою мудрість та високу самосвідомість. За Олексія віддали голоси тільки 2,62% виборців.

Михайлішину не допомогли ні соціальні проїзні квитки, ні ганебні технології, ні підкупи студентів… Щодо студентів, тут окрема розмова. Я не раз уже говорив, що викладачі-регіонали, тушки Марина Гаєвська, Ірина Зрибнєва, Ростислав Білик не мають морального права заходити в аудиторію до студентів. Бо вони активно виступали проти них, проти Майдану. Більше того, писали доноси на студентів до прокуратури. То чому вони можуть їх навчити? Совкізму? Брехні? Продажності? Сексотству? Маю сумнів, що без цих викладачів могли обійтися брудні виборчі технології на студентських дільницях. Викладача ЧНУ депутата-регіонала Ростислава Білика раніше вже впіймали з червоними кульковими ручками на дільницях. Тож якщо вони самі не хочуть йти від студентів, якщо їх ректори не звільняють, то нехай прогресивне студентство не ходить до них на лекції, семінари і т. д.

Під вінець виборів на вулиці Заньковецької знайшли склад з провокативними листівками проти Юлії Тимошенко та Олексія Каспрука. Як з’ясувалося згодом, цей склад орендувала Маковецька, близька до штабу Михайлішина людина. Зараз за цим фактом кримінал крутять. Тож будемо знати, що це було і хто винен. А ще один Маковецький напередодні виборів вигулькнув, як Пилип з конопель, зі столово-стельною (від стола і стелі) соціологією, де назвав переможцем на виборах мера Віталія Михайлішина. Вбрехав, м’яко кажучи, чоловік з претензією на вченого. І не відповів досі за брехню.
Отакі вибори були у Чернівцях.

Петро КОБЕВКО

peredplata