Точка зору: український народ буде зайвим на своїй землі

Точка зору: український народ буде зайвим на своїй земліЗаконопроект про ринок земель настільки випередив свій час і викладено у такій редакції, що після введення його в дію наша земля стане для нас чужою, а український народ буде зайвим на ній.

Про це в своїй статті пише головний науковий співробітник ННЦ \”Інститут землеробства НААН\”, доктор сільгоспнаук наук, професор, академік Європейської академії природничих наук Едуард Дегодюк.

\”Вдумайтеся: в обіг земель сільськогосподарського призначення, які будуть виставлені на торги, включені землі державної, комунальної та приватної власності і 10% земель запасу, – пише автор. – Суб\’єктами ринку, крім фізичних та юридичних осіб України, визначені особи, які здійснюють примусове (!) реалізацію земельних ділянок, іноземних громадян та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб і держави (ст. 5). Відразу виникає непорозуміння. Адже, з одного боку, представники іноземного капіталу нібито і є суб\’єктами ринку земель, а з іншого – \”вони не можуть мати у власності землі сільськогосподарського призначення\” (ст. 15). Подвійні стандарти заводять проблему в тінь і в спекулятивні угоди, і куди подітися іноземному капіталу, якщо земля не продається?\”

За словами О. Дегодюка, проектом закону передбачено торги не всієї землі оптом, а окремими ділянками: для західного регіону – 110-180 га, для центрального і північного – 250-400 га, південного і східного – 590-870 га.

\”Нескладно припустити, що спокуса будь-якими способами примножити ласий шматочок землі виникати системно, і наступний закон про продаж української землі вже просто не знадобиться, – вважає професор. – Тим більше, що в проекті закону є лазівки для збільшення площ, що не перевищують 30% земель сільськогосподарського призначення, розташованих на території регіону за місцем розташування придбаних у власність земельних ділянок одним або двома громадянами України (ст. 21) \”.

Е. Дегодюк також підкреслює, що в проекті проігноровано екологічний підхід щодо обмеження доступу до природозахисних смуг уздовж русел великих, середніх і малих річок і їх витоків, встановлених Земельним кодексом України, про заборону торгів заповідним фондом України, не визначені заходи з продажу земель з ухилом більше трьох градусів, не встановлена відповідальність за хижацьке використання землі покупцем у разі виснажливої її експлуатації.

\”І всі ці землі продаються з аукціону. Неважко припустити, що справжні власники та землекористувачі, можливо, і не будуть знати, що їх поля опинилися в чужих руках\”, – відзначає автор.
Джерело

peredplata