3 серпня у Чернівцях знову пройдуть вибори

3 серпня у Чернівцях знову пройдуть вибори Чернівецька міська територіальна виборча комісія (Чернівецька МТВК) на своєму засіданні 5 червня розглянула та задовольнила заяви про складання депутатських повноважень вже екс-депутатів Чернівецької міської ради Олексія Каспрука та Віталія Михайлішина. Складання депутатських повноважень Олексієм Каспруком пов’язане з обранням його Чернівецьким міським головою за результатами виборів 25 травня 2014 року.

Що ж стосується Віталія Михайлішина, то попередньо його заява щодо припинення депутатських повноважень була підтримана більшістю голосів депутатів Чернівецької міської ради на черговій сесії 29 травня. В заяві депутат просив позбавити його депутатського мандату у зв’язку з тим, що він вийшов з Партії регіонів, за списком якої його було обрано до Чернівецької міської ради. Нагадаємо, що Віталій Михайлішин теж брав участь у мерських перегонах, посів друге місце, а заяву про намір скласти депутатські повноваження написав на старті виборчої кампанії.

Так як Олексій Каспрук обирався до Чернівецької міської ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 17, то Чернівецька МТВК призначила у відповідному окрузі проміжні вибори, дата проведення яких припадає на 3 серпня 2014 року.

Складніша ситуація склалася із заміщенням депутата міської ради внаслідок дострокового припинення повноважень Віталієм Михайлішиним. Він до міської ради обирався по партійним спискам Партії регіонів. Згідно закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»:

Стаття 81. Заміщення депутатів та проміжні вибори депутатів: У разі коли депутат, який обирався в багатомандатному виборчому окрузі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинені на підставах і в порядку, передбачених Конституцією та законами України, за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати у виборчому списку місцевої організації партії.

Наступним за черговістю кандидатом у виборчому списку місцевої організації Партії регіонів після Віталія Михайлішина є Олександр Мадей. Проте на засіданні Чернівецької МТВК 5 червня рішення про визнання Олександра Мадея депутатом Чернівецької міської ради прийнято не було. Натомість комісія прийняла рішення про те, щоб звернутися до Центральної виборчої комісії із проханням надати роз’яснення щодо ситуації з Олександром Мадеєм. Формальною причиною таких рішень став факт, що Олександр Мадей вийшов з лав Партії регіонів у зв’язку з останніми подіями в країні, однак все ж претендує на місце депутата Чернівецької міської ради за списками цієї партії. Олександр Мадей планує оскаржувати рішення Чернівецької МТВК, а ситуацію, що склалася навколо його можливого депутатства, пояснює можливим зовнішнім впливом на Чернівецьку МТВК, про що він заявив на засіданні комісії.

peredplata