Хід Медведчуком. Що означає поява нового обличчя у подіях на Донбасі

План Петра Порошенка з припинення вогню і мирного врегулювання конфлікту на Донбасі не був прийнятий сепаратистами і, по суті, так і не запрацював. Противники не склали зброї, продовживши бойову конфронтацію.

Росія на словах підтримала мирний план Порошенка, при цьому офіційні особи Москви не переставали говорити про необхідність широкого діалогу з Донбасом. Володимир Путін навіть дорікнув офіційній українській владі в тому, що вона сама не поспішає припиняти вогонь.

Разом з тим ввечері 22 червня з\’явилося повідомлення про те, що Путін вітає інформацію про представлення своїм кумом Віктором Медведчуком Донецької народної республіки на переговорах з ОБСЄ.

Вже 23 червня діалог, про який багато говорили росіяни, буде продовжений в Донецьку на рівні тристоронньої контактної групи Україна – Росія – ОБСЄ.

Медведчук до складу групи не включений, але за повідомленням прес-служби керованої ним організації \”Український вибір\” він разом зі своїм давнім політичним соратником, депутатом Нестором Шуфричем знаходиться в Донецьку і бере участь у переговорному процесі з ОБСЄ.

\”Сірий кардинал\” Кучми, друг Путіна

Людина, чию доньку хрестив Володимир Путін і дружина Дмитра Медведєва Світлана був в українській владі більше 10 років, з яких 3 роки обіймав посаду голови адміністрації президента України і покинув її з перемогою Помаранчевої революції.

Віктор Медведчук у другій половині 90-х років 20 століття рухався у фарватері політики Леоніда Кучми, працюючи у складі пропрезидентських сил спочатку в парламенті, а потім добравшись і до адміністрації президента.

Хід Медведчуком. Що означає поява нового обличчя у подіях на Донбасі

AP
Кучма і Медведчук у 2002 році

За оцінками деяких експертів, \”сірий кардинал\” Кучми Медведчук перевершив навіть своїх відомих попередників Дмитра Табачника і Володимира Литвина.

Якщо вірити всім чуткам, то Україною протягом останніх двох років президентства Кучми керував саме Медведчук

Він вів кадрову політику у вищих ешелонах влади, переговори з Кремлем і плекав надію на третій термін президента Кучми.

У Помаранчеву революцію Медведчук став одним з батьків горезвісної \”конституційної реформи\” 2004 року, що урізала повноваження глави держави на користь парламенту.

З приходом до влади вічного опонента Медведчука Ющенка екс-глава адміністрації йде в тінь, не потрапляє в Раду, не дуже вдало співпрацює з Тимошенко. Очолювана ним Соціал-демократична партія України поступово занепадає, перетворившись із партії влади на політичну силу, що не проходить до парламенту.

Сам Медведчук у результаті перетворюється на головного прихильника ідеї \”русского мира\”, витрачаючи неймовірні суми на масову рекламу своєї організації \”Український вибір\”.

В останні дні президентства Віктора Януковича ходили наполегливі чутки, що Медведчук бере участь у зборах кризового центру президента, як представник Путіна. Після втечі Януковича Медведчук під особливі санкції від нової української влади не потрапив.

Дружба Медведчука і президента Росії Володимира Путіна відома давно. Російський президент гостював у Криму на дачі Медведчука, а під час офіційного візиту до Києва заходив на збори \”Українського вибору\”.

Російському капіталу приписують і спонсорство цього проекту, який виступає за федералізацію України і вступ до Митного союзу. Медведчук частий гість на російських телевізійних каналах.

Поява на Донбасі

Ще наприкінці травня з\’являлася інформація очевидців про те, що Медведчук разом із Шуфричем зустрічалися з лідерами сепаратистів у Донецьку.

Про участь екс-глави адміністрації в переговорах з приводу ситуації на Донбасі повідомив прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Путін вітає інформацію про початок попередніх контактів Віктора Медведчука в Донецьку і Луганську. Медведчук, як відомо, є лідером громадського руху Український вибір, послідовно підтримує ідею федералізації України. Одночасно він користується повагою в Києві, з ним знайомі і на Заході

Дмитро Пєсков

За словами прес-секретаря російського президента, в ході переговорів з представниками ДНР Медведчук отримав згоду на зустріч з місією ОБСЄ щодо налагодження діалогу між Києвом і південним сходом України, яку РФ підтримує на рівні посла і засідання якої має відбутися сьогодні.

сепаратистів, при цьому українська сторона не підтверджує участь екс-глави адміністрації у заході.

\”Президент Росії вже неодноразово заявляв про те, що врегулювання кризи в Україні можливо тільки через мирний діалог і врахування інтересів східних регіонів країни\”, – підкреслив Пєсков у тому ж повідомленні.

Швидше за все, Медведчук і покликаний забезпечити врахування цих інтересів на умовах Москви

Нові переговорники

Цікаво, що напередодні переговорів у форматі Україна-Росія-ОБСЄ в Донецьку, на яких може бути присутній, Медведчук Україна змінила свого представника в даній групі.

Замість Павла Клімкіна, який став міністром закордонних справ, Україну на переговорах представлятиме екс-президент Леонід Кучма.

Кучмі за часів свого президентства вдавалося дотримуватися балансу у відносинах із Росією та Європою. Можливо, його кандидатура пов\’язана саме з цим.

Хід Медведчуком. Що означає поява нового обличчя у подіях на Донбасі

AP
Кучма і Путін

Цікаво, що тепер, грубо кажучи, Кучмі доведеться домовлятися зі своїм колишнім підлеглим Медведчуком. Якщо, звичайно, Порошенко погодиться на такі переговори.

Зв\’язки з новою владою

Медведчук так довго перебуває в українській політиці, що новій владі Порошенка він теж не чужа людина.

Хід Медведчуком. Що означає поява нового обличчя у подіях на Донбасі

jetsetter.ua

Нинішній глава АП Борис Ложкін був партнером Медведчука в газеті \”Команда\” і радіо \”Київські відомості\”. Як і з усіма партнерами-політиками з Медведчуком у Ложкіна збереглися нормальні стосунки.

Чи стане Порошенко розмовляти з Медведчуком?

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень Пента, політолог Володимир Фесенко впевнений, що ні.

\”Ніяких офіційних переговорів не буде. Будь-які офіційні переговори з Медведчуком, який не має офіційного статусу, неможливі. Думаю, що це будуть максимум консультації, причому влада не першого рівня\”, – сказав політолог Корреспондент.net.

При цьому Фесенко підкреслив, що навіть на такому рівні переговори з Медведчуком будуть вестися тільки, якщо він продемонструє свій вплив на сепаратистські формування на сході.

Якщо він має певні повноваження, треба якось їх продемонструвати, нехай протилежна сторона припинить вогонь. Якщо Медведчук пропонує якісь серйозні переговори, нехай це доведе. Якщо це відбудеться, консультації можуть продовжитися, якщо ні – немає сенсу вести переговори з ним або з кимось іншим

Володимир Фесенко

У свою чергу, заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що парламентер в особі Медведчука не зможе вплинути на представників самопроголошених республік на сході України.

\”Ці формування складаються з різних угруповань, які воюють один з одним. Яка сила може дати гарантії з боку цих самопроголошених республік, незрозуміло\”, – вважає Голобуцький.

Водночас політолог Михайло Погребинський, близький до Медведчука, заявляє, що той досить авторитетна постать, щоб навіть в таких обставинах посприяти організації переговорного процесу.

\”Там дійсно немає єдності, там є різні угрупування, і немає вертикалі влади. Напевно там є люди, які ніяких переговорів не хочуть, але є якась частина людей, для яких він безумовно авторитетний. І якби хтось і міг би зрушити з мертвої точки переговорний процес, то це, мабуть, був би тільки він. Хоча б тому, що він має контакти і з лідерами бунтівних регіонів, і з керівництвом країни в Києві, і безпосередньо з Путіним\”, – заявив Погребинський.

Можна сказати, що переговори навколо ситуації на Донбасі прийняли новий поворот. На чию він користь, стане зрозуміло з часом.
Джерело

peredplata