В ЄС блокують призначення італійки на місце Ештон: через підтримку Путіна

Латвія, Литва, Естонія та Польща виступили проти того, щоб пост голови дипломатії Євросоюзу перейшов до очільниці італійського МЗС Федеріки Могеріні, через її підтримку дій Москви.

Про це повідомляє видання Financial Times.

За інформацією видання, \”їхні зусилля отримали негласну підтримку й інші країни, які підтримують жорсткі санкції, \”після того, як Могеріні минулого тижня запросила президента Росії Володимира Путіна на жовтневий саміт ЄС та азійських лідерів в Мілані\”.

У ЄС розгорається повномасштабна боротьба за те, хто замінить Кертін Ештон на посту глави зовнішньополітичного відомства.

За словами джерел видання, на вихідних кандидатуру Могеріні домовились підтримати Італія та Франція.

Але в межах Європарламенту зростає опозиція до такого рішення, зокрема з боку правих сил, які вважають Могеріні недостатньо кваліфікованою.

Один із провідних правоцентриських політиків у ЄП навіть запитав: \”Ви обираєте кваліфікацію і досвід, чи політичну орієнтацію і стать?\”

Якщо стосовно головного диплома ЄС не вдасться досягнути консенсусу, то під питанням можуть опинитись голосування за інші призначення, зокрема Жана-Клода Юнкера на пост президента Єврокомісії.

У той же час, пише видання, \”якщо призначення Могеріні заблокують, то дві кандидатури, на цей пост, які розглядаються як прихильників жорсткої лінії щодо Росії – (глави МЗС) Польщі Радослав Сікорські та Швеції Карл Більдт – швидше за все, також будуть відхилені\”.

У зв\’язку із цим, з\’являться шанси, що консенсусною кандидатурою стане болгарська дипломат Крісталіна Георгієва, комісар гуманітарної допомоги ЄС і ветеран Світового банку.

Українська правда

peredplata