Довибори в Чернівцях: один потенційний кандидат та відсутність фінансування

Довибори в Чернівцях: один потенційний кандидат та відсутність фінансування В Чернівцях так і не забезпечено виборчого процесу щодо проміжних виборів до Чернівецької міської ради, котрі мають відбутись 3 серпня 2014 року. Зокрема, 18 липня Чернівецька міська територіальна виборча комісія (ЧМТВК) не зібрала кворуму для проведення засідання щодо прийому документів претендента на депутатське крісло Василя Забродського.

Як ОПОРА вже повідомляла, 10 липня Чернівецький окружний адміністративний суд визнав бездіяльність ЧМТВК (Василь Забродський не зміг подати документи, адже комісія не працювала), проте, не задовольнив прохання Василя Забродського у частині зобов’язання ЧМТВК розглянути подані ним документи (http://oporacv.org/sud-vyznav-bezdiialnist-chmtvk/). На це рішення була подана апеляція і 13 липня Вінницький апеляційний адміністративний суд прийняв постанову https://app.box.com/s/pyd8z6tuodjrk6kd6013, якою таки зобов’язав ЧМТВК розглянути подані документи щодо реєстрації Василя Забродського кандидатом на проміжних виборах до міської ради.

18 липня Чернівецька міська територіальна виборча комісія (Чернівецька МТВК) спробувала провести засідання, на якому планувалося розглянути питання щодо реєстрації кандидатом на проміжних виборах до Чернівецької міської ради 3 серпня 2014 року місцевого політика Василя Забродського. Однак ЧМТВК зібралася в кількості тільки шести осіб, що було недостатньо для кворуму. Відповідно, засідання не відбулося. Наступного разу ЧМТВК спробує зібратися в понеділок 21 липня о 17:00.

Відео: http://youtu.be/IcEBK946xNU

У випадку реєстрації Василя Забродського, він буде єдиним кандидатом на цих виборах. У випадку проведення виборів з одним кандидатом, згідно ч. 5 ст. 76 закону про місцеві вибори (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2487-17/print1391434009956968), кандидат вважається обраним, якщо він одержав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Досі невирішеним залишається й питання фінансування цих виборів, адже за два тижні до дати виборів кошти так і не виділені. Ще 11 червня 2014 року Чернівецька міська рада надіслала ЧМТВК лист із проханням розглянути можливість перенести вибори на пізніший термін у зв’язку з відсутністю коштів (https://app.box.com/s/klnd0b2ssw82ehxvq55g). Наступний лист від міської ради до ЧМТВК датований 11 липням 2014 року (вже після рішення Чернівецького окружного адміністративного суду) – https://app.box.com/s/8kcrkz9joxb1af7ol4dd. У цьому листі міська рада просить надати ЧМТВК кошторис видатків на підготовку та проведення виборів з метою внесення на розгляд міської ради відповідного питання. У другому абзаці листа міська рада повторно звертається до ЧМТВК з пропозицією відтермінувати проведення проміжних виборів до жовтня 2014 року.

Згідно проекту кошторису, з яким вдалося ознайомитись представнику ОПОРИ, заплановані видатки на організацію і проведення проміжних виборів до Чернівецької міської ради складають 110 тисяч гривень (https://app.box.com/s/lxivkbukf12yo1wmhjqi). Як повідомила голова ЧМТВК Генріета Баранова, в понеділок 21 липня остаточний варіант кошторису, ймовірно, буде офіційно надано до Чернівецької міської ради. Згідно графіку пленарних засідань Чернівецької міської ради (http://chernivtsy.eu/portal/13534-2) наступна сесія може відбутися аж 31 липня 2014 року, тобто всього за три дні до дати виборів. Звичайно, є можливість заслухати питання щодо фінансування довиборів на позачерговій сесії Чернівецької міської ради, якщо така буде скликана.

Проаналізувавши етапи виборчого процесу щодо проміжних виборів до Чернівецької міської ради та відповідний час, необхідний для їх забезпечення, ОПОРА ставить під сумнів можливість проведення 3 серпня 2014 року. Так, згідно календарного плану, станом на 21 липня ЧМТВК мала б вже зареєструвати кандидатів (до 10 липня включно), затвердити текст виборчого бюлетеня (до 16 липня включно) та здійснити інші організаційні та процедурні заходи. Зважаючи, що ЧМТВК не приймала окремої постанови щодо перенесення чи не проведення виборів 3 серпня 2014 року, наразі де-юре вибори мають відбутись, однак, виходячи з викладеної вище інформації, де-факто проведення їх видається неможливим.

Нагадуємо, важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua

peredplata