Суд із заборони Компартії перенесено на 14 серпня

Суд із заборони Компартії перенесено на 14 серпняНа попередньому судовому засіданні Окружного адміністративного суду, яке відбулося 24 липня, щодо розгляду справи за адміністративним позовом про заборону діяльності Комуністичної партії України за позовом Мін\’юсту та Укрдержреєстру(позов було подано 8 липня п.р.) вже є ухваленими деякі судові рішення. Про це 24 липня повідомила прес-служба Мінюсту.

Повідомляється, що під час засідання позивачі підтримали свої позовні вимоги та зазначили, якими доказами будуть їх обґрунтовувати.

Згідно з адміністративним позовом, КПУ вчиняє дії, спрямовані на зміну конституційного ладу насильницьким шляхом; порушення суверенітету і територіальної цілісності України; пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної ворожнечі; посягання на права і свободи людини, а також представники КПУ систематично звертаються із закликами до створення воєнізованих формувань.

Як повідомив в інтерв’ю журналістам заступник Міністра юстиції України Ігор Алексєєв, суду надано беззаперечні докази, які підтверджують, що як найвищим керівництвом КПУ, так і керівництвом на місцях вчинялися дії на підтримку сепаратистського руху у східних регіонах.

\”До суду надано матеріали, які підтверджують, що окремі лідери КПУ надавали допомогу, в тому числі і матеріальну, озброєним угрупуванням. Надано інформацію про те, що окремі представники КПУ паплюжили національні символи, демонстративно висловлювали негативну оцінку діям наших військовослужбовців на території Сходу України. Такі докази надані до суду\”, – підкреслив він.

За словами Голови Державної реєстраційної служби України Ганни Онищенко, у справі щодо діяльності Комуністичної партії України проти її окремих членів відкрито 308 кримінальних проваджень, під час розслідування яких співробітниками СБУ та ГПУ отримано достатньо доказів незаконної діяльності Компартії.

\”Подібного роду адміністративні справи розглядаються протягом місяця, але в даному випадку це може бути довший процес\”, – зазначила вона, оскільки, незважаючи на беззаперечну доказову базу, представники КПУ роблять усе, щоб судовий розгляд затягнувся якомога найдовше.

Ганна Онищенко також повідомила, що є докази того, що безпосередньо керівництво КПУ відкрито підтримувало окупацію та анексію Криму Росією, створення самопроголошених Донецької та Луганської республік і агітувало за приєднання частини Дніпропетровської області до Росії.

У попередньому судовому засіданні оголошено перерву до 10 години 14 серпня 2014 року, протягом якої буде витребувано інформацію від СБУ та ГПУ щодо кримінальних проваджень, які б додатково обґрунтовували позов про заборону Компартії.

Також до участі у справі було долучено у якості третіх осіб СБУ, партію ВО \”Свобода\”, Радикальну партію Олега Ляшка та Українську Республіканську партію.

Довідково. Комуністична партія України була зареєстрована Міністерством юстиції України 5 жовтня 1993 року.

Згідно із Законом України утворення і діяльність політичних партій забороняється, якщо їх програмні цілі або реальні дії спрямовані на:

1) ліквідацію незалежності України;

2) зміну конституційного ладу насильницьким шляхом;

3) порушення суверенітету і територіальної цілісності України;

4) підрив безпеки держави;

5) незаконне захоплення державної влади;

6) пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової чи релігійної ворожнечі;

7) посягання на права і свободи людини;

8) посягання на здоров’я населення.

Згідно з частиною 2 вказаної статті політичні партії не можуть мати воєнізованих формувань.

peredplata