Яценюк поставив шах Порошенку

Яценюк поставив шах ПорошенкуПрезидент намагався поставити в незручне становище Яценюка і Турчинова, а ті оголосили йому шах

Гарячу промову Яценюка в Раді, яку він виголосив перед оголошенням про свою відставку, можна буде вивчати в школах. Як в американських школах вивчають деякі промови президентів. Яценюк емоційно, але твердо і обгрунтовано пояснив, що означає вихід УДАРу та \”Свободи\” з коаліції – \”завтра\” не буде чим заправляти БТР і пояснив заочно Порошенку, чим відрізняється національний лідер від політикана. Але резюме цієї промови, адресованої, головним чином, Порошенку, підвів спікер і соратник Яценюка Олександр Турчинов. Він запропонував УДАР та \”Свободі\”, які не хочуть працювати з урядом Яценюка, висунути свого технічного прем\’єра.

А цьому всьому передував не зовсім чесний хід Порошенка та його соратників у ВР. УДАР Президента Петра Порошенка (гадається, що усім зрозуміло, що Кличко виконує в ньому роль зіц-голови) не повідомив про своє рішення колег по коаліції – а саме \”Батьківщину\”, яку очолюють спікер Олександр Турчинов та прем\’єр Арсеній Яценюк. І Порошенко вивів УДАР з коаліції саме в той момент, коли \”смертник\” Яценюк запропонував ВР проголосувати непопулярні законопроекти, зокрема, про секвестр бюджету. Турчинов вже публічно назвав це фактично ударом в спину уряду Яценюка. Картинку \”удару в спину\” доповнює вихід з коаліції 9 депутатів фракції \”Батьківщини\”, зокрема, Томенка, Ар\’єва та Бригинця, які, зрештою і так є \”порошенківцями\”.

Після обіду ці законопроекти Яценюка таки провалили. Тобто Порошенко вирішив діяти наступним чином – він підвищує свій рейтинг за рахунок того, що успішно реалізує суперпопулярну в суспільстві ідею перевиборів, тоді як Яценюку, а разом з ним і Турчинову, залишається займатися невдячною справою просування непопулярних рішень і приймати на себе весь негатив від їх наслідків. Усе це на фоні того, що, судячи з усього, Порошенко не зумів Яценюка і Турчинова зробити своїми політичними союзниками і вирішив розправитися як з конкурентами.

І відставка Яценюка стала ударом у відповідь. Ударом влучним. І відкритим. Не хочете пане Президенте (а точніше ваш УДАР) працювати з урядом – беріть відповідальність на себе за заправку БТРів. Так, Яценюк обіцяв стати \”смертником\”, але він не погоджувався, що вбивати його будуть його ж начебто союзники. А саме тим і зайнявся УДАР. І він зробив єдино правильний крок. І дуже вчасний – подавати у відставку треба було або сьогодні, або вже ніколи.

Що тепер робитеме Порошенко? Є два варіанта. Перший – справді висунути свого прем\’єра і взяти на себе відповідальність за весь, абсолютно весь стан речей, з усім негативом. Це під час виборчої кампанії не сама краща доля. Є другий варіант. Просити Яценюка не кидати уряд, але чесно поділити з ним весь негатив від реформ. Що вибре Порошенко невідомо. Але вже зрозуміло, що всіх собак на Яценюка з Турчиновим йому не вдасться навішати.

peredplata