Росія планувала збити літак \”Аерофлоту\” для виправдання вторгнення в Україну – СБУ

Росія планувала збити літак "Аерофлоту" для виправдання вторгнення в Україну - СБУВ СБУ заявляють, що Росія планувала збити літак \”Аерофлоту\” для виправдання вторгнення в Україну.

Про це на прес-конференції у четвер повідомив глава СБУ Валентин Наливайченко.

За його словами, літак слідував ти же коридором приблизно в той же час що й малазійський Боїнг, це був рейс АФЛ-2074 за маршрутом Москва – Ларнака. Саме для цього, за словами Наливайченка, до України був доправлений комплекс \”Бук\”, керований російським екіпажем.

Цей комплекс, за словами Наливайченка, мав бути встановлений у населеному пункті Первомайське за 20 км на захід від Донецька але \”через те, що спеціалісти були не місцеві\”, вони переплутали дислокацію і перегнали \”Бук\” у населений пункт із такою самою назвою, який розташований на північному сході від Донецька.

\”З початково запланованого місця пасажирський літак \”Аерофлота\” мав бути вражений таким чином, щоб він упав на території контрольованій збройними силами. Той теракт був цинічно спланований як привід для початку відкритої агресії під масову загибель ні в чому не винних росіян\”, – сказав Наливайченко.

За словами глави СБУ, повномасштабне вторгнення Росії в Україну планувалося 18 липня.

На запитання, чому тоді в радіоперехопленнях СБУ терористи переконані в тому, що вони збили військово-транспортний літак ЗСУ, Наливайченко відповів, що на низовому рівні терористам не повідомлялося про справжні плани.

Він нагадав, що саме після падіння літака, керівник однієї з терористичних груп Ігор Безлер був викликаний до Москви і СБУ вимагає надати можливість допитати людей, які його відкликали.

Він також нагадав про намір іншого терориста Гіркіна підривати житлові будинки.

\”Коли це не спрацювало, один теракт мав бути замінений на інший\”, – сказав Наливайченко.

Джерело

peredplata