Судові судоми

Судові судомиПро український суд сьогодні говорить увесь світ. Від того, що відбувається в наших судах, залежить майбутнє країни на десятиліття наперед, без перебільшення.
Яким є наше правосуддя, знаю не з чуток. Хто приходить до суду з документами, програє тому, хто приносить чемодани.

Суд обмежує конституційні права громадян, освячує рейдерське захоплення чужої власності, руйнує будь-який бізнес, кидає невинних за ґрати.

Це явище масове і свідчить воно про одне – незалежної судової влади у державі немає. Але ж без суду немає держави?!

Зустрічаючись з людьми, завжди задаю питання: хто вірить, що в суді без хабара можна захистити своє право? Нуль піднятих рук! В усіх регіонах: Донецьк, Сімферополь, Одеса, Київ, Луцьк, Тернопіль, Вінниця, Черкаси, Харків… В усіх аудиторіях: підприємці, робітники, держслужбовці, військові, медики, юристи…

Недовіра до суду тотальна. Ми втратили можливість довести правоту без підношення!

Суд за ніч змінює систему влади в країні, повертаючи Конституцію 1996 року – без парламенту і народу, джерела влади.

Суд дозволяє формувати коаліцію «тушками», чим руйнує і без того слабку відповідальність депутата перед виборцем.

Суд наступає на горло суспільству, повсюдно задовольняючи позови держадміністрацій щодо заборони мирних зібрань і демонстрацій. Робиться це превентивно, до державних свят або візитів начальства з Києва, не говорячи вже про приїзди московського патріарха – так це святе. Нагадаю, право громадян на зібрання і демонстрації є базовим і непорушним, воно закріплено у загальних деклараціях планетарного масштабу і в Конституції України.

Суд тисячами арештовує людей, вони роками сидять за ґратами до вироку, який може бути й виправдувальним. Арештовують не тільки вбивць і насильників, а всіх підряд – так зручніше слідству.

Суд анулює постанову Кабміну дворічної давнини, а разом з нею і список із 250 підприємств, виставлених на приватизацію. Нові власники заводів, які вклали у покупку мільйони, взяли для розвитку бізнесу кредит, найняли на роботу тисячі людей, зависають над прірвою. Хто не відкупиться, втрачає бізнес.

Суд скасовує рішення тендерного комітету трирічної давнини. Його не турбує, що замовлення держави виконано, поставщик із суміжниками розрахувався і виплатив зарплату робітникам. Хочеш залишитися у бізнесі – перепиши долю на сім’ю чиновника, прізвище вкаже «смотрящий».

Суд, таке трапляється, не реагує на дзвінки згори або хабарі знизу. Тоді інший суд скасовує указ про призначення неслухняного судді, навіть якщо він виданий п’ять років тому. Збої у системі знищують у зародку.

Але відсутність суду – це відсутність стражу норми.

Уявімо, що у Франції підірвана Палата міри і ваги (Bureau International des Poids et Mesures). Зникли еталони метру, літру, кілограма. Світ втратив шкалу. Варіації на тему породили хаос, обман і домінанту сили.

В Україні це вже відбулося – система правосуддя підірвана.

Суд став торговою палаткою міри і ваги.

Де шукати справедливість?

Бідні кинулися до Європейського суду. За кількістю позовів проти держави українці – одні з лідерів у Європі.

Олігархи на свій суд також не розраховують, шукають справедливості у Лондоні, Стокгольмі, Нью-Йорку. Де завгодно, але не в Україні.

А що влада? Віце-прем’єр Тігіпко запевняє, що судові процеси проти опозиції на потік інвестицій в Україну не вплинуть. Віце-прем’єр Колесніков переконаний, що у Європі суд над Тимошенко турбує лише купку політиків. Не останні люди в бізнесі, мільярдери, а така короткозорість!

Президент? У випадку з Тимошенко, він ніяк не може зрозуміти, що Європі потрібен не добрий цар, який милує, а незалежний від царя суд.

Опозиція? Перебуваючи у владі, замість реформування судової системи, також творила чудеса: суд забороняв журналістам критикувати Кабмін, скасовував президентські укази, зупиняв вибори, відбирав бізнес.

За 20 років в Україні зламали ціле покоління молодих юристів: вони працюють листоношами, яким не обов’язково знати закони – важливо розуміти, кому і скільки занести, щоб отримати потрібний вердикт.

Підвищенням зарплат такому горю не допоможеш, так само, як і посиленням покарання. Це важливо, але цього замало.

Потрібні дві речі: люстрація суддів і після очищення судів нова цільова установка – судити за законом, не дивлячись на персоналії.

Суд, нічийний, – просто суд, вигідний для всіх.

Хто цього ще не усвідомив, життя змусить.

журнал FORBЕS, листопад 2011 р.

peredplata