САНКЦІЇ НА ПОХМІЛЛЯ

Найбільша за територією держава світу — Росія — вже упродовж кількох місяців перебуває у стадії важкого сп\’яніння.

Злодії й брехуни, які правлять країною, свідомо труять народ смердючою сивухою великодержавного шовінізму. Майже 90 відсотків росіян виявилися вразливими до дії цієї небезпечної отрути та споживають її зі справжнім задоволенням. А вона постійно ллється з екранів телебачення, огортаючи їхні мізки дурманом оманливого переконання, що вони живуть у найкращій і найсильнішій країні світу. У це вже вірить більшість росіян, і з кожним днем вони потребують все більших й більших доз пропагандистської сивухи. А п\’яному і море по коліно — він починає волати, що готовий воювати хоч з усім світом.

Грабуючи росіян, Кремль скеровує їхній гнів на українців
Чому ціла держава раптом зійшла з розуму і у чому це проявляється? Не так давно Путін втретє посів президентську посаду, грубо порушивши цим конституцію РФ. Жодної позитивної програми для об\’єднання навколо неї мільйонів громадян він запропонувати не спроможний. У світі ще не забули, як декілька років тому Путін зі своїм напарником Медведєвим обіцяли росіянам швидко розвивати перспективні нанотехнології й створити для цього \”Російську Кремнієву долину\” у Сколково. Результат відомий: мільярди з державного бюджету розповзлися по приватних кишенях, а жодного науково-технологічного центру створено не було. Натомість прості росіяни оцінили ці науково-технологічні фантазії влади убивчим слівцем — \”онанотехнології\”.

Якщо не вдається запропонувати привабливе майбутнє, тоді намагаються затягти країну в ідеалізоване минуле. Свій третій президентський термін Путін присвятив реалізації відновлення імперії. До глибокого системного мислення ні він, ні його радники виявилися не здатними, тому мрію свою намагаються реалізувати як химерне поєднання царської імперії зі сталінським СССР. Ще за Миколи І на роль головної державницької ідеї було висунуто знамениту формулу: \”Православ\’я, самодержавство, народність\”. Отож за браком кращого взяли на озброєння знову її, адже марксизм-ленінізм совєтських часів дискредитований остаточно і на ньому нічого не збудуєш. Ніби щось добре вийде з архаїчної ідеї царських часів…

Розвиток власної країни нинішніх правителів Росії не цікавить. Вони лише грабують її, вивозячи мільярди накрадених доларів у зарубіжні банки. Росія виробляє все менше власної продукції, а існує за рахунок нафти і газу, викачаних з сибірських надр. Народ живе там помітно гірше, ніж в розвинутих країнах Заходу. Щоб він не задавав зайвих питань, влада прагне його зайняти іншим. Тут необхідний образ ворога, для боротьби з яким \”лідер нації\” повинен згуртувати навколо себе все суспільство. На роль такого ворога Путін призначив Україну. А підпорядковані йому засоби масової інформації створили для власних громадян штучну, віртуальну реальність, покликану розпалювати ненависть до нас.

Схему запропоновано примітивну, але дієву. Стисло вона виглядає так. Америка хоче знищити Росію за допомогою України. З подачі й за гроші американського Державного департаменту було виведено українців на Майдан і скинуто законного президента Януковича. До влади прийшла \”фашистська хунта\”, яка заборонила в Україні російську мову і розпочала репресувати російськомовних. Проти українських \”фашистів-бандерівців\” повстало російське населення \”Південного Сходу\” України і проголосило Донецьку і Луганську \”Народні Республіки\”, що об\’єдналися у \”Новоросію\” чи \”Союз Народних Республік\”. А \”фашистська хунта\” кинула на них війська, \”карателів\” з Національної Гвардії та \”Правого сектора\”. Вони знищують міста Донбасу і Луганщини разом з населенням, щоб повністю викорінити все російське. А на допомогу нещасним з Росії йдуть добровольці, які мужньо захищають мирне населення проти звірств \”фашистських карателів\”.

Цим дурощам вірять мільйони росіян, і, захлинаючись від люті, закликають вбивати українців, рятуючи братів-росіян в Україні від \”геноциду\”. І чим голосніше верещать такі \”захисники\”, тим краще почувається Путін у Кремлі: дурні повелися на обманку і навіть не задумуються над справжніми причинами свого злиденного, рабського життя.

Вдарили по Україні, а відповідь отримали від всього світу
Починаючи криваву авантюру в Україні, кремлівські злодії не змогли правильно розрахувати наступний розвиток подій. Окупація українського Криму і розв\’язування бойових дій на Сході України показали світові справжнє лице сучасної Росії. Захід відчув смертельну небезпеку: ядерна держава грубо порушила всю систему міжнародних відносин, вибудовану після Другої світової війни для недопущення нових масштабних військових конфліктів. Проти Росії застосовано економічні санкції та попереджено: якщо вона продовжуватиме агресивну політику, санкції будуть посилюватися. Кремль демонстративно проігнорував попередження, а його засоби масової інформації висміяли санкції Заходу. Натомість після першої хвилі економічних обмежень західні політики застосували другу. А коли отриманим від Росії зенітно-ракетним комплексом донецькі терористи (вони називають себе \”ополченцями\”) збили пасажирський літак, проти Москви був застосований і третій пакет санкцій. Він виявився досить суттєвим.

Україна ж нарешті почала отримувати від західних країн дієву допомогу. Перш за все — бронежилети, кевларові каски, сухі солдатські пайки, аптечки тощо. Найбільше наші військові потребують сучасних протитанкових засобів, безпілотників та іншої зброї, але цього поки що не отримують. В українських арсеналах зброї накопичено багато, але серед неї чимало застарілої. Сучасні війни відбуваються в нових умовах, отож і засоби потрібні нові, сучасні.
Багато народів світу з симпатією ставляться до України. Жертвам агресії співчувають, агресорів ненавидять. Росія втрачає рештки прихильників, у неї практично не залишилося союзників. Навіть Білорусь і Казахстан, що разом з нею утворювали Митний Союз, намагаються дистанціюватися від \”старшого брата\”. Західні товари, санкціями заборонені для продажу Росії, Путін розраховував отримувати окружним шляхом. Їх мали купувати білоруси чи казахи, а потім переправляти російським союзникам. Проте Захід попередив, що за такі порушення Мінськ і Астана самі можуть опинитися під санкціями.
Отож для Путіна ситуація складається тривожна. Росія фактично опиняється сам на сам з усім світом. До того ж, всередині самої цієї держави визрівають протестні настрої. На 17 серпня сибіряки призначили марш з вимогою \”Досить годувати Москву!\”. Подібні настрої зростають і в інших регіонах — Калінінградській області, наприклад. Вигадавши \”Народні Республіки\” на території України, кремлівські провокатори кинули бумеранг. Він негайно повернувся до них у вигляді вимог створити \”Калінінградську Народну Республіку\”, \”Кубанську Народну республіку\” і навіть \”Сполучені Штати Сибіру\”. А це вже не іграшки.

Протверезіння чи спроба похмелитися?
Прості росіяни вже відчули дію міжнародних санкцій — рубль знецінюється, ціни зростають. Десятки тисяч громадян Росії застрягли в іноземних аеропортах: вони прилетіли на відпочинок, а російські туристичні фірми, раптово збанкрутівши внаслідок санкцій, вивезти своїх клієнтів з-за кордону не змогли. Без роботи опиняються працівники спільних підприємств, які припиняють свою діяльність у РФ. Скорочується видобуток нафти і газу через скорочення закупівель. Все більше людей відчуває негативні наслідки державної політики і починає задумуватися над тим, що відбувається в країні насправді.

Особливо небезпечною для путінського режиму є зміна настроїв в армії та спецслужбах. А там також починають виявляти невдоволення. З України у рефрижераторах привозять все більше загиблих російських військовослужбовців зі складу закинутих на Донбас розвідувально-диверсійних підрозділів. Росіяни вражені тим, що українські Збройні Сили виявилися значно досвідченішими, ніж вважали у московському Генеральному Штабі. Це не з чеченськими чи дагестанськими пастухами воювати, а з серйозним противником. Тим більше таким, який має підтримку власного народу.

Що робити Кремлю у новій ситуації, коли суспільство може раптом протверезіти? Примусити його похмелятися. І Путін для цього вигадав власні санкції проти Заходу. Росія відмовилася купувати на Заході продовольство, одяг та інші товари широкого вжитку. А ця країна не може забезпечити себе їжею власного виробництва. І справа не лише в тому, що сприятливими для життя і господарської діяльності людей є лише 15% російської території. Тут власними руками зруйнували сільське господарство, вирішивши, що дешевше купувати продовольство за нафтодолари, ніж вирощувати його важкою працею. Не так давно російська ветеринарна служба у багатьох областях примусила вирізати корів і свиней у приватних селянських господарствах під приводом боротьби із заразними хворобами свійських тварин. Насправді ж знищувалися конкуренти для нових власників великих свинокомплексів і молочно-товарних ферм. Була така пошесть: діти і племінники губернаторів брали цей дохідний бізнес у власні руки. Але працювати вони не вміли, отож нові господарства розвалилися. Внаслідок цього росіянам довелося звикати до імпортованого молочного порошку і завезеного з Австралії м\’яса. Нині цей імпорт припиняється.

Кремлівська пропаганда одразу зчинила радісний крик: створюються умови для відродження вітчизняного сільського господарства! Будемо їсти своє! Але доки його виростять, що їстимуть сьогодні? Відповідь готова — завеземо м’ясо з Аргентини і Бразилії. Правда, при цьому забувають додати: якщо дозволять американці… І одяг та взуття будемо шити власноруч. Замість Гуччі й Армані – армяки і зипуни, заміть модельного італійського взуття – рідні личаки (\”лапті\”). Що ж, спробуйте. Бородаті попи-гундяєвці благословлять вас на цей подвижницький шлях, путінські чекісти прослідкують, щоб з нього не звернули, і швидкими темпами Росія посуне у нове середньовіччя. Одна проти всього світу, маючи у союзниках лише КНДР, Кубу і Венесуелу. Чим це все скінчиться, здогадатися нескладно. Алкоголізм веде до смерті, якщо його не лікувати. Але чи захоче сам російський народ тверезіти і повертатися у реальний світ? Чи зробить останній крок у прірву?..

peredplata