Арсеній Яценюк: «У прем’єр-міністра єдиний вихід – написати заяву про відставку»

Арсеній Яценюк: «У прем’єр-міністра єдиний вихід - написати заяву про відставку»Опозиція вимагає, щоб прем’єр-міністр та голова Нацбанку України у парламенті відзвітували, хто дав їм право домовлятися з Росією про розрахунки за газ у російських рублях. «Якщо вони хочуть змінити розрахунки за газ, хай переводять їх в українську національну валюту – гривню», – заявив лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк в середу, 2 листопада з парламентської трибуни.

Арсеній Яценюк нагадав, що в п’ятницю прем’єр-міністр України Микола Азаров зробив заяву, в якій схвалив принциповість російської сторони в переговорах з Україною. «Мені соромно за те, що в Україні прем’єр-міністр гордиться за чужу країну, не бореться за національні інтереси України і нічого не робить для того, щоб вона стала сильною країною», – підкреслив лідер «Фронту Змін».

Вчора, нагадав Арсеній Яценюк, голова НБУ заявив про перехід України на розрахунки за російський газ у рублях: «Це є першим кроком до переходу України під повний протекторат Російської Федерації. Перехід на розрахунки в російських рублях означає одне: вже не треба вступати в Митний союз, це фактично Валютний союз, і Російський національний банк буде контролювати всі розрахунки України, в тому числі і за природній газ».

Влада, за словами лідера «Фронту Змін», крок за кроком здає економічні й політичні інтереси України. «Україна відмовилась ввійти до переговорної групи щодо вступу Росії до Світової організації торгівлі. Відмова брати участь у цій групі означає відмову від економічних вимог України до Росії, тобто ми не можемо без обмежень продавати товари в Росію, не можемо отримати новий газовий контракт і добитися зняття цілого ряду в’їзних мит на українські товари», – пояснив він.

Тому опозиція вимагає негайного входження України до робочої групи країн, які мають свої вимоги під час вступу Росії до Світової організації торгівлі, і висування чітких вимог щодо захисту українських національних інтересів. Київ має вимагати від Росії перегляду газового контракту, доступу українських товарів на російський ринок без вилучень і обмежень, заявив Арсеній Яценюк.

Лідер «Фронту Змін» вважає, що після останніх заяв Миколи Азарова і останніх кроків уряду зі здачі українських інтересів, прем’єр-міністр має подати у відставку – цим має закінчитися сьогоднішнє засідання Кабміну за участю президента. «В нього є сьогодні єдиний вихід – не відходячи, я то кажуть, від каси, написати заяву і піти всім урядом у відставку, адже вони нічого не здатні зробити», – заявив Арсеній Яценюк.

peredplata