Україна і НАТО домовилися про зброю, гроші та тісне співробітництво

Україна і НАТО домовилися про зброю, гроші та тісне співробітництвоВ четвер, 4 вересня, у Ньюпорті (Уельс) пройшло засідання комісії Україна-НАТО, у якому брали участь президент України та лідери держав-членів Альянсу.

Самміт НАТО приніс Україні запевнення у підтримці Альянсу, шанси на двосторонню військову допомогу від країн-членів і сприяння через навмисно створені трастові фонди, кошти з яких підуть на модернізацію армії та соціальну підтримку вояків.

Зброя від союзників

Після завершення засідання президент України Петро Порошенко заявив, що досяг домовленості щодо військово-технічної співпраці з країнами-членами НАТО, в тому чисті про постачання нелетального та летального озброєння, включаючи високоточну зброю.

Разом із тим Порошенко підкреслив, що цю домовленість досягнено не з Альянсом в цілому, а з конкретними країнами-учасницями НАТО. Щоправда, він не уточнив, з якими саме. Але в четвер Порошенко проводив зустрічі з лідерами США, Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії та Канади.

15 мільйонів для України

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що країни Альянсу нададуть допомогу Україні у розмірі 15 млн. євро.

Також Альянс підготував пакет заходів, які передбачають допомогу Києву у різних сферах: кібербезпеці, логістиці, спеціальних комунікаційних та командних програмах. Країни НАТО допомагатимуть і пораненим солдатам, а також нададуть допомогу в питанні реформування оборонної сфери.

Співробітництво стане глибшим

Петро Порошенко в свою чергу заявив, що Україна буде поглиблювати співробітництво з НАТО в секторі оборони та безпеки через програми розвитку та нарощування потенціалу, зосереджуючись на реформах Збройних Сил України та інших силових структур.

На думку президента, важливим елементом нових стратегічних рамок співробітництва між Україною та НАТО є участь України в ініціативі сумісного партнерства, а останнім, але не менш важливим елементом є подальше поглиблення особливого партнерства Україна-НАТО.

\”Ми вважаємо, що це партнерство буде невід\’ємною частиною євроінтеграційного курсу України\”, – сказав український президент.

Меседж до Росії

Глави держав та урядів у складі комісії Україна-НАТО рішуче засудили російську незаконну анексію Криму, а також умисну дестабілізацію Росією ситуації на сході України. Члени НАТО закликали Росію відмінити самопроголошену нею анексію Криму, яку вони ніколи не визнають.

Також вони вважають, що Росія повинна припинити надавати підтримку бойовиків у східній Україні, відвести свої війська та зупинити свої військові дії вздовж українського кордону та перестати проникати через нього.

Союзники визнали, що Росія фактично здійснила пряме військове втручання на територію України та посилила свою підтримку бойовикам. І це дуже напружило членів Альянсу.

Читайте також: Польща закликала НАТО та ЄС надати Україні військову допомогу

\”Ми зустрічаємося у вирішальний момент в історії нашого альянсу. Світ постає перед загрозами та небезпеками, і цілком зрозуміло, що НАТО – життєво важливий союз для нашого майбутнього, так само, як це було і в минулому. Російські війська незаконно перебувають в Україні. Екстремістська ісламська загроза зросла в новій формі в Іраку і Сирії. Це лише дві із загроз, що стоять перед нами. НАТО – це якір нашої безпеки і протягом наступних двох днів ми маємо активізувати і переорієнтувати цей союз для боротьби з новими загрозами і забезпечити, щоб Альянс як і раніше, сприяв стабільності у всьому світі\”, – сказав прем\’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон.

Джерело: ТСН

peredplata