Донбас отримає часткову самостійність, але залишиться в складі України – Порошенко

Донбас отримає часткову самостійність, але залишиться в складі України - ПорошенкоПрезидент України заявив, що питання про спеціальний статус для Донбасу не несе загрози цілісності України

За словами президента Петра Порошенка, після прийняття закону «Про особливий статус деяких територій Луганської та Донецької областей» регіон отримає часткову самостійність. Про це він заявив під час свого виступу на відкритті щорічної зустрічі YES.

При цьому президент України окремо підкреслив, що питання про спеціальний статус для Донбасу не несе загрози цілісності України. «Я пропоную конституційні зміни для децентралізації, коли люди в місцевих радах можуть впливати на ситуацію. Влада має формуватись не владою автомата, а владою бюлетеня голосування! – Сказав Петро Порошенко. – Усі, хто стурбований щодо змісту та суті спеціального закону про особливий статус частини Луганської та Донецької області, там не знайдуть жодної загрози для територіальної цілісності та незалежності України».
За основу нового територіального устрою, за словами Петра Порошенка, Україна брала приклад Польщі. «Стратегічні питання як зовнішня політика, безпека, армія ніколи не буде в руках регіонів. Це питання центру », – підкреслив Петро Порошенко.
Президент окремо підкреслив, що для врегулювання конфлікту необхідно провести дострокові місцеві вибори і прийняти закон про амністію для тих, хто не скоював тяжкі злочини. Нагадаємо, п.3 Мінського протоколу передбачено провести децентралізацію влади, шляхом прийняття закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (закон про особливий статус), а п.9 вимагає проведення дострокових місцевих виборів відповідно до цього законом. 11 вересня в Києві стартувала 11-я щорічна зустріч YES під назвою «Нова Україна, нова Європа, новий світ: побудова й захист». Під час форуму понад 350 провідних представників політичних, ділових і громадських кіл з більш ніж 20 країн світу обговорять історичні події, які відбуваються в Україні з листопада минулого року, їх вплив на регіон, Європу і світ.

peredplata