Синхронна ратифікація угоди про асоціацію України з ЄС має відбутися сьогодні о 13:00

Синхронна ратифікація угоди про асоціацію України з ЄС має відбутися сьогодні о 13:00Ратифікація угоди про асоціацію України з Євросоюзом відбудеться сьогодні, 16 вересня, близько 13:00 за київським часом.
Документ синхронно мають затвердити народні депутати України, а також їхні колеги із Європарламенту. Про це повідомляє ТСН.

Депутати Європейського парламенту лише збираються – саме засідання розпочнеться за годину. Перша половина сьогоднішнього дня повністю присвячена Україні і з боку Європарламенту – це вже потужний сигнал, адже це відкриття сесії новообраного парламенту і у депутатів є величезна кількість різноманітних поточних справ, які треба вирішити – це і бюджет, і підготовка до саміту Єврозони, і реакція на російське ембарго та обговорення допомоги фермерам. Однак насамперед у Страсбурзі все ж вирішили зайнятися українським питанням і ратифікацією угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Саму процедуру ратифікації у режимі відеоконференції між Києвом і Страмбургом президент Європарламенту Мартін Шульц вже назвав історичною, бо нічого подібного раніше не було. Тому очікується, що голосування за ратифікацію відбудеться і станеться це о 13-й годині за київським часом.

Що ж до настроїв, які панують в Європарламенті, то новий парламент налаштований менш позитивно до України, ніж попередній. На це вказує поява у парламенті більшої кількості євроскептиків, і крайніх правих з Франції і Британії. Їхні погляди не так проти самої України, як проти ідей Євросоюзу, а відповідно і проти його розширення на Схід. Однак вони не становлять критичної більшості, тому не мають вплинути на очікуваний результат голосування і ратифікацію угоди між Україною і Європейським союзом.

Тим часом сьогоднішнє засідання Верховної Ради України спочатку відбуватиметься за зачиненими дверима. Біля парламенту вже зібралося чимало міліціонерів, бійців Нацгвардії, працівників СБУ в цивільному, які посилено охороняють будівлю Ради. Під стіни починають стягуватися мітингувальники.

Очікується, що спочатку за зачиненими дверима нардепи розглянуть питання про хід антитерористичної операції на Донбасі. У парламент також приїде президент Петро Порошенко. Депутати мають розглянути пропонований ним законопроект про особливий статус Донбасу. Самі депутати кажуть, що за цей документ може назбиратися 230 голосів. Не голосуватимуть \”Свобода\” та \”Батьківщина\”.

Крім того, депутати розглянуть зміни до податкового законодавства, які підготував уряд. Прем\’єр-міністр Арсеній Яценюк учора наголосив, що без змін у Податковому кодексі не можливе виконання держбюджету на 2015 рік, проект якого підготував Кабмін.

А вже о 13-й у відкритому режимі українські парламентарі спільно з європейськими колегами мають ратифікувати угоду про асоціацію.

Нагадаємо, переговорний процес щодо змісту договору тривав більше п\’яти років. Нові домовленості мають замінити угоду про партнерство та співробітництво. Підписання документу мало відбутися ще в листопаді 2013-го. Але тодішній президент України Віктор Янукович відмовився парафувати узгоджений сторонами договір. Політичну та економічну частини нова влада підписала в березні й червні цього року. Днями стало відомо, що відтерміновують на рік створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

peredplata