ОБСЄ: Ситуація в Донецькій та Луганській областях – нестабільна, в Маріуполі – спокійна

ОБСЄ: Ситуація в Донецькій та Луганській областях – нестабільна, в Маріуполі – спокійнаСитуація в Донецькій та Луганській областях залишається нестабільною, повідомляється у поточному звіті Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ (СММ).

Як зазначається, високопоставлена українська посадова особа з правоохоронних органів, яка говорила з представником СММ у Старобільську (96 км на захід від Луганську) заявила, що 14 вересня була проголошена незалежна «Стаханівська республіка» (60 км на захід від Луганську), яка «виходить» зі складу району, на який претендує «Луганська народна республіка». Це узгоджується з інформацією в місцевих ЗМІ.
Також СММ відзначила свідоцтва обстрілу в двох місцях Куйбишевського району м. Донецьк, на території пожежної частини, заводу і приватного підприємства.
Було помічено до 30-ти кратерів, що утворилися внаслідок вибуху артилерійських снарядів, сліди від шрапнелі на стінах будівель, розбиті вікна та пошкоджені пожежні автомобілі і автомобілі приватного підприємства.
Знаходячись на українському блокпосту в Дебальцевому (75 км на північний схід від Донецька), СММ почула 4-5 вистрілів з гранатомета в напрямку позицій української армії. Повідомлень про втрати не було.
Біля Вуглегірська (62 км на північний схід від Донецька) СММ відзначила малу кількість людей на вулицях, а також декілька пошкоджених будинків і ліній електропередачі.
Ситуація в Маріуполі залишається спокійною, люди працюють, більшість магазинів відкриті, і в них є товари. СММ проінспектувала пропускні пункти «Східний» (500 метрів на схід від Маріуполя) і «Старий шлях» (2 км на північний схід). Персонал пропускних пунктів описав ситуацію як в цілому спокійну, проте відзначив, що вночі зі сходу було чутно звуки пострілів.
Ситуація в Харкові, Дніпропетровську, Херсоні, Чернівцях, Івано-Франківську та Львові була спокійною.
Заступник голови ДСНС в Одеській області повідомив СММ, що в області на даний момент зареєстровано 12 200 переселенців; однак, за оцінками органів влади, їхня справжня кількість є втричі вищою.
Він зазначив, що протягом останніх трьох тижнів відбулося різке зростання (на 60%) кількості зареєстрованих переселенців – на 28 серпня УВКБ ООН повідомляло про 7 620 переселенців. Представник ДСНС пояснив цю ситуацію необхідністю реєстрації дітей для зарахування до школи. Крім того, він зауважив, що між 28 серпня і 15 вересня приблизно 2 770 переселенців виїхали з Одеської області.
Прес-служба Віце-прем`єр-міністра Гройсмана В.Б.

peredplata