Повалення Путіна таке ж небезпечне, як і його правління – Der Spiegel

Усунення Володимира Путіна з посади президента Росії не менш небезпечне, ніж його правління. Оскільки на його місце може прийти ще більший радикал.

Про це сьогодні пише німецьке видання Der Spiegel.

Видання зазначає, що росіянам не вдасться змінити президента шляхом виборів.

Тому на сьогодні існує два варіанти відставки Путіна: або правляча еліта, невдоволена санкціями, прибере його з посади, або росіяни скинуть його силою. Обидва варіанти можуть створити ще більшу загрозу Європі.

Формальні опозиціонери, такі як лідер ЛДПР Володимир Жириновський, підконтрольні Кремлю. Реальні ж опозиціонери, які могли б щось змінити в політиці Росії, придушені і репресовані. Приміром, Олексій Навальний наразі перебуває під домашнім арештом.

Найвірогідніше, що після повалення Путіна правляча еліта спробує замінити його вигідним правонаступником з його оточення, який продовжить путінську політику. Не виключено, що військові в Кремлі усунуть лібералів. І наступник Путіна буде ще радикальніший в своїх рішеннях.

В такому разі Україні та іншим сусідам Росії варто готуватися до найгіршого. Сценарій народного повстання теж не дуже позитивний, оскільки в Росії забагато праворадикальних і лівих рухів. Межа між російськими націоналістами і комуністами дуже розмита. Приміром, існує рух \”націонал-більшовиків\”.

Таким чином, до влади можуть прийти неконтрольовані і агресивні фанатики. Оглядач робить висновок, що НАТО і Україні потрібно зробити все можливе для ефективної модернізації своїх армій. Оскільки зараз стримувати доводиться Путіна, але не виключено, що доведеться воювати і з тим, хто прийде на його місце.

А щоб виграти час для підготовки до збройних сил, на думку оглядача, Захід повинен далі робити спроби дипломатично домовитися з Кремлем.

В цей же час, правління нинішнього президента Росії також небезпечне. Військові Швейцарії вважають, що у Путіна є армія, здатна захопити всю Східну Європу.
Дзеркало тижня за матеріалами: DT.UA

peredplata