Чорнобильців знову обманули

Чорнобильців знову обманули7 листопада в Києві при участі чорнобильців і афганців пройде друга Всеукраїнська акція протесту.

Про це заявив представник активістів-чорнобильців у Донецьку Микола Сенчин.

Чорнобильці кажуть, що в п\’ятницю Пенсійний фонд на 70% скоротив пенсії чорнобильцям і учасникам бойових дій.

Якщо раніше ліквідатори аварії на ЧАЕС одержували в середньому по 7 тисяч гривень, то сьогодні на їхніх рахунках було не більше 2 тисяч гривень.

Таким чином, запевняння прем\’єр-міністра Миколи Азарова і віце-прем\’єра Сергія Тігіпка про те, що соціальні виплати не тільки не уріжуть, але ще і піднімуть, виявилися неправдою, запевняє Сенчин.

Він повідомив, що уряд України порушив меморандум, підписаний 30 вересня з представниками всеукраїнських громадських організацій афганців і чорнобильців.

\”У понеділок ми з афганцями зберемося під стінами уряду і Ради. Ми покажемо, що буває за обман. Акції протесту в Греції видадуться їм легкою розминкою\”, – заявив Сенчин.

Раніше представники всеукраїнських громадських організацій афганців і чорнобильців підписали декларацію з вимогою розпустити Раду і Кабмін.

Нагадаємо, 1 листопада під стінами Ради проходив мітинг чорнобильців. Невдоволення мітингувальників переросло в активні дії: вони почали ламати паркан, який розташований по периметру Верховної ради. Зламавши паркан, мітингувальники прорвалися до входу в будівлю парламенту, але правоохоронці заблокували вхід і відтіснили чорнобильців. Близько 500 осіб заполонили подвір\’я Верховної ради. Потім чорнобильці пішли в рукопашний на \”Беркут\” прямо під дверима Ради, але беркутівці їх відтіснили.

3 листопада мітингувальники під Радою знову почали розхитувати і зламали паркан. Натовп побіг до входу в будівлю парламенту, але дорогу їм перекрили правоохоронці. Люди почали закидати міліціонерів гарбузами, а ті – відтісняти натовп до межі паркану.

Один беркутівець отримав поранення під час штурму будівлі парламенту мітингувальниками. У столичному главку міліції повідомили, що хтось із учасників акції протесту вдарив правоохоронця кастетом у щелепу, внаслідок чого той знепритомнів.

Тим часом буковинські чорнобильці вже помирились з владою і навіть підписали з нею меморандум. Як повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА, 3 листопада, в облдержадміністрації за ініціативи громадських організацій чорнобильців під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Георгія Галиця відбулася робоча нарада з керівниками головного управління праці та соціального захисту населення та головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області з питань покращення соціального захисту чорнобильців. Як відзначив Георгій Галиць, з метою забезпечення гідного рівня життя краян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, створення належних умов життєзабезпечення та посилення їхнього соціального захисту було підписано Меморандум про взаємодію та співробітництво між обласною державною адміністрацією та обласною організацією Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України”.

Меморандумом передбачено забезпечення соціальних виплат, надання пільг, компенсацій та гарантій у розмірах, передбачених законами України про Державний бюджет на відповідний рік та постановами Кабінету Міністрів України. Крайова виконавча влада при формуванні та уточненні обласного бюджету на наступний рік працюватиме у напрямку збільшення обсягів видатків Обласної комплексної програми підтримки малозабезпечених верств населення “Турбота”, у тому числі в частині надання одноразової грошової допомоги малозабезпеченим з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, підтримки чорнобильських організацій, пільгового забезпечення безкоштовними ліками та зубопротезування чорнобильців.

Джерело та світлина ТСН

peredplata