ЗМІ: Румунія таємно розпочала масове переселення циган до Молдови

ЗМІ: Румунія таємно розпочала масове переселення циган до МолдовиРумунія вже взялася за таємну реалізацію плану \”Бессарабія – земля ромів\”, що передбачає масове переселення циган у Молдову – такого висновку дійшли емісари молдовської Соціал-демократичної партії, пишуть місцеві ЗМІ.

Представники партії повідомили представнику Євросоюзу в Молдові Діку Лоренцу про те, що влада Румунії цілеспрямовано відправляє циган до Молдови. \”Велика кількість румунських громадян – етнічних циган, які прибули до Молдови, селяться в різних селах і малих містах районів Кагул, Хинчешть і Унгень, в обхід столиці нашої країни\”, – уточнила Тетяна Ніца з СДП, передає NEWSru.com.

За її словами, Повітове бюро для циган з міста Галац надає підтримку в оформленні посвідчень особи і виїзних паспортів для перетину державного кордону між Румунією і Молдовою.

Представник делегації ЄС Лоренц заявив зі свого боку, що не може висловлюватися щодо питання переселення циган, тому що Молдова не є членом Євросоюзу, і це може бути розцінено як пряме втручання в справи цієї республіки.

Проект \”Бессарабія – земля ромів\” вперше анонсовано у грудні 2009 російським інформаційним порталом Інституту Національної стратегії \”АПН\”. Його було розроблено придністровським експертом Романом Конопльовим. Публікація проекту викликала широкий резонанс і численні відгуки в пресі і на телебаченні Румунії та Молдови. Проект також привернув увагу європейської діаспори циган.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли, що ряд країн ЄС – зокрема, Франція та Італія – запропонували владі Євросоюзу подумати про організоване переселення циган на територію колишнього СРСР. Зокрема, пропонується обговорити це питання з Росією в 2012 році. Проте жодна з країн колишнього СРСР поки не висловила публічної і офіційної згоди прийняти у себе \”непотрібних\” Європі циган.

За приблизними оцінками, в країнах Євросоюзу мешкає від 9 до 12 мільйонів ромів. Найбільше їх у Румунії – 1,9 млн (понад 10% населення), в Болгарії (750 тисяч), в Іспанії (700 тисяч), в Угорщині (600 тисяч), у Словаччині і Сербії (по 500 тисяч), у Франції (310 тисяч) і в Чехії (275 тисяч).

У 2010 році Європу сколихнув скандал у Франції, звідки за вказівкою президента Ніколя Саркозі було вислано до Болгарії і Румунії кілька тисяч циган. Оскільки депортовані поверталися назад, МВС Франції розробило спеціальний закон, що забороняє циганам це робити.

За даними правозахисників, права циган порушуються практично у всіх європейських державах. Так, у Фінляндії МВС підготувало закон, що забороняє жебрацтво. В Угорщині зростання націоналізму призвело до депортації циган з ряду сіл. Болгарією нещодавно прокотилася хвиля справжніх циганських погромів з підпалами будинків.

Джерело

peredplata