Люстрація почалась. В Україні набув чинності закон «Про очищення влади»

У четвер, 16 жовтня, набув чинності закон «Про очищення влади», який напередодні опублікувала газета «Голос України».

Закон визначає правові та організаційні засади проведення очищення влади (люстрації) для захисту та утвердження демократичних цінностей, верховенства права та прав людини в Україні з метою відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади у відповідності з європейськими стандартами.

Документом передбачається норма, згідно з якою особи, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини, такі особи повинні бути звільнені з займаних посад впродовж 10 днів після набрання чинності цього закону.

Водночас, будуть усунені від влади на 10 років також голови ОДА, всі заступники голів ОДА і всі голови РДА, які працювали під час президентства Віктора Януковича сукупно не менше року, а також ті, що працювали у період Майдану і не звільнились за власним бажанням.

Також під люстрацію потраплять правоохоронці, судді, прокурори, які здійснювали незаконні затримання та судові провадження проти учасників Євромайдану, а також ті, хто підтримував сепаратистів і терористів на сході України.

Крім цього, закон передбачає формування спеціального органу при Міністерстві юстиції з функцією контролю за призначенням осіб на керівні посади.

Нагадаємо, 9 жовтня президент України Петро Порошенко підписав закон «Про очищення влади».

Верховна Рада прийняла цей закон 16 вересня, а голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав його 25 вересня.
Джерело

peredplata