Дорога до президента

Дорога до президентаДорога до президента пролягала центральними і не дуже вулицями. Вони зуст-річали главу держави штучною порожнечею та тишею. Їх розбавляли хіба зігнані з усіх куточків Буковини люди, котрі тримали плакати «Буковина вітає президента» та «Віктор Янукович – гарант успішної України» і махали прапорцями. І тільки одна опозиційна шавка бігала з одного кутка вулиці Прутської до іншого і гавкала. Її побратими мовчки спостерігали за незліченною кількістю людей спортивної статури в чорному, котрі, мов мурахи, заполонили з усіх боків дорогу до «Машзаводу», який мав відвідати президент. Молодики казали, що охороняють Януковича. Та від кого, питається. Від людей?..

І боялися, певно, за президента так, що аж чи не тридцять автівок його супроводжувало. Янукович віз з собою в Чернівці стільки охорони, наче в гарячу точку світу.

Дорогою до президента ми помітили, як в екстреному порядку з вулиць забирали смітники. Працівники ЖРЕПів пояснили, що їм так веліли зробити, бо там, мовляв, може бути вибухівка.

Громадська робота для президента
Коли підходили до танка на вулиці Гагаріна, побачили, що біля нього почали організовано збиратися люди. Один з них ніс скручений транспарант. Правда, коли ми підійшли і поцікавились у чоловіка, що на ньому написано, він, сараку, того не знав. Аж коли ми допомогли йому його розгорнути, то всі разом і прочитали написане: «Буковина вітає…». Чоловік сказав, що він з Герци приїхав, нічого не знає і його з центру зайнятості направили на громадські роботи. Тобто, відтепер замість того, аби мести вулиці, будувати, малярувати, громадською роботою називають махання прапорцями та плакатами під час візитів першої особи. І за це є відповідна оплата. І гроші йдуть з бюджету. Правда, в обласному центрі зайнятості сказали, що такого в принципі не може бути і інформація не відповідає дійсності. Так, в Герцаївському районі троє людей, які виконують громадські роботи, у зв’язку з релігійним святом (Дмитра Солунського) попросили перенести робочий день на суботу. От вони, може, й були в Чернівцях. А решта того дня працювали. І Герцаївський райцентр зайнятості нікого до Чернівців не відсилав.

Трохи поодаль від безробітних, які зустрічали Януковича (певно, щоб подякувати за те, що по сей день не мають роботи), зібрались бюджетники – з органів влади області, міста, районів. І всі дружно вітали президента. Однак зізнатися нам, хто вони є насправді, соромились. Сказали, що приватні підприємці. Але ми ж знаємо… І у кількох районних адміністраціях нам підтвердили, що більшість працівників 8 листопада були в Чернівцях, зустрічали президента.

Та президент не оцінив усіх зусиль обласної влади. І навіть сказав, цитую: «Я проти того, щоб люди флажками махали». На заувагу чиновників, що то люди, мовляв, самі, зі своєї волі, Янукович, не дуже-то й повіривши, сказав, аби того більше організовано не робити.

«Ми вам должні…»
І «Машзавод» вітав президента. Так, той самий, колись помаранчевий «Машзавод», працівники котрого стояли на майданах київському та чернівецькому проти… Януковича. Залу, де відбувалась нарада з чиновниками, завбачливо увібрали в синій колір.
І говорив багато доброго президент, але без змісту, конкретики тощо. Лиш те, що треба щось робити, реформувати… Потім у звичному для таких нарад дусі почав критикувати міністрів. Деяких взагалі до кінця тижня заслав у Чернівці, аби ті розібрались з усіма питаннями. Покартав Папієва. А той виправдовувався, хвалився, обіцяв. Розповідав про сади, індиків та Дністровську ГАЕС. Чиновики слухали. Директор «Машзаводу» Сідляр дякував Януковичу за честь, цитую: «Ми вам должні за те, що ви до нас завітали. І будемо должні вам ще п’ять років, поки ви президент»…
Видається, що то не тільки «Машзавод» «должен» президенту. А й ми всі. Адже так хотілось дізнатися прізвища тих людей, у котрих покращилось життя вже сьогодні. Бо у нас поки навпаки. І наразі ми тільки комусь винні.
Чи щось принесе цей візит Буковині? Не відаю того. Бо про те, що на потреби краю виділять якісь додаткові гроші, субвенції тощо, не йшлося. Просто влада знову піарилась на успішному підприємстві, як завжди…
Насамкінець новина для всіх бюджетників, водіїв, правоохоронців. Президент Янукович пообіцяв, що буде їздити на Буковину стільки, скільки необхідно, поки не збільшиться кількість задоволених людей. Отож готуйтеся!

Змістовні гасла без реального змісту
…При вході до адмінбудівлі «Машзаводу» президент міг прочитати гарне гасло, уривок з вірша Франка: «Нам пора для України жить!». Ми ж пропонуємо читачам і початок цього гарного вірша:

«Не пора, не пора, не пора
Москалеві й ляхові служить!
Довершилась України кривда стара,
Нам пора для України жить!»

І завершу гаслом, яке теж видніється при в’їзді на підприємство: «Слава Україні!»

Надія ВІРНА

peredplata