НАТО і Росія наближаються до конфлікту – The Financial Times

НАТО і Росія наближаються до конфлікту - The Financial TimesЗа минулі вісім місяців зафіксовано більше 40 «незвичайних» ситуацій у небі над Східною Європою на тлі і так напруженого протистояння між Росією і НАТО. На думку експертів, розвиток подій загрожує небезпечною ескалацією.

Про це пише The Financial Times, посилаючись на текст доповіді аналітичного центру European Leadership Network: «Три випадки в минулому році могли б перерости в реальний конфлікт, погіршивши відносини між Росією і НАТО».

Як зазначає видання, загострилися зіткнення між урядовими військами і бойовиками в східних регіонах України. Перед цим Київ заявив, що Росія нарощує постачання важких озброєнь і відправляє бойовиків через кордон. Це підтвердила доповідь місії ОБСЄ, яка зафіксувала перемішення колони з десятків одиниць важкої техніки і танків без розпізнавальних знаків по території контрольованої бойовиками.

«У доповіді підкреслюється необхідність в екстреному створення дипломатичних каналів між Росією і НАТО, щоб розрядити напруження ситуації в разі непередбачених бойових дій. Нинішня „картина“ може стати катастрофічною», – сказано в публікації.

США і НАТО помітно активізували військову присутність на території східноєвропейських союзників з-за агресивної політики Росії. Зокрема, цієї осені у Східній Європі пройшли масштабні військові навчання, вперше в країни Балтії були переправлені танки США.

Також за офіційними заявами НАТО активність літаків Росії стала більш провокаційною.

НАТО і Росія наближаються до конфлікту - The Financial Times

«Аргумент»

peredplata