«Знання», «Містобуд», «Добробут»… наступний?..

«Знання», «Містобуд», «Добробут»… наступний?..Очільника комунального підприємства «Містобуд», керівника фракції «Фронт змін» в Чернівецькій міській раді Олексія Каспрука минулого тижня «пішли», у ринку «Добробут», який пов’язують з фронтовиками, міська рада хоче забрати землю, з приміщення в центрі міста хочуть виселити місцевий осередок товариства «Знання», який очолює депутат обласної ради від «Фронту змін» Ярослав Курко…

Така ситуація наразі склалась у місті з опозиціонерами, які мають бізнес та є керівниками. Так з ними розправляється влада. Скрізь у влади аргументація. Зокрема, «Знання», на переконання міської влади, порушили умови договору оренди, тому через суд їх і виселяють (наразі триває розгляд позову департаменту економіки про примусове виселення). «Добробут», вірніше ТОВ «Інвест-Альянс», переконані в Ратуші, незаконно отримав землю, уникав сплати ринкового збору тощо, тому землю через суд пробують забрати (10 листопада відбулось перше слухання в Господарському суді Чернівецької області, на яке не з’явились представники міської ради, отож суд перенесли на 23 листопада). А фронтовик Олексій Каспрук взагалі довів до ручки комунальне підприємство «Містобуд», кажуть там. Тому він і пішов з підприємства, хоча влада, запевняють чиновники, надала можливості Каспруку все виправити.

На прес-конференції за участю заступника міського голови (якого, до слова, по сей день не маємо) Василя Тимофєєва, котру так голосно назвали «Справжні причини нинішнього критичного фінансово-господарського стану комунального підприємства «Містобуд», Олексій Каспрук був присутній. Василь Тимофєєв наголосив, що бездарне керівництво завело підприємство у борги. На зауваги ж стосовно того, що «Містобуд» не отримував замовлення від міста, пан заступник відповів, що Каспруку дали в руки «вудочку», отож він, як керівник, сам мав шукати замовлення, а міська рада нікому нічого не роздає. Що ж стосується участі підприємства в тендерах, то воно, мовляв, надавало пропозиції із зазначенням набагато вищої, ніж у конкурентів, вартості робіт. Ось тому, внаслідок такого поганого управління, й маємо, казали, такі заборгованості. Зокрема, за 9 місяців 2011 року «Містобуд» отримав більше двох мільйонів чистого збитку, мав заборгованість із зарплатні, сплати податків, не оформив ліцензію на будівельні роботи, отримав погану репутацію тощо.
Наразі працює там новий керівник — Іван Гораш, з яким вже укладено договір на рік. До речі, з’ясувалось, що на заміщення посади керівника «Містобуду», на відміну від посади керівника теж комунального підприємства «Калинівський ринок», конкурсу не треба. Гораш вже працює і «рятує» доведене Каспруком «до ручки» підприємство. Цікаво, що за два місяці до цього він витягав зі злиднів інше комунальне підприємство — «Містопроект». А після того, як останнє вирішили злити з «Містобудом», Каспрук виявився непотрібним. І в результаті його «пішли». Хоча й він сам написав заяву «За власним бажанням».
Пан Каспрук же усі звинувачення у бездіяльності відкидає. Адже міська рада, як найбільший замовник послуг, має такі замовлення, які не потребують тендерів. Та «Містобуд» після зміни міської влади жодного такого замовлення не отримав. Мало того, приватний сектор боявся співпрацювати з підприємством. Навіть контракт з приватною фірмою, за котрим уже півроку виконувались роботи, був розірваний. Підприємці мотивували це тим, що не хочуть потім проблем, постійних перевірок. Що ж стосується дискредитації підприємства, то найбільше до цього доклалися депутати та сама міськрада. А немає замовлень – немає коштів. Тому й заборгованість з’явилась із зарплатні. Саме через ту заборгованість і ліцензію оплатити не вийшло, адже всі кошти зобов’язано скеровувати на виплату зарплати. І багато інших причин, за яких, певно, багатьом підприємствам було б ой, як складно.

Цікаво, що серед 28 комунальних підприємств щонайменше у п’яти є серйозні проблеми (це переважно ЖРЕПи). Але там, за словами Тимофєєва, керівники намагаються виправити ситуацію. До слова, ЖРЕП – монополіст, а «Містобуд» — одне з численних будівельних підприємств. А що стосується участі у тендерах, то різниця у вартості робіт з фірмою, яка перемогла на одному з тендерів, за словами Каспрука, становила не більше 10 тисяч гривень. Заступник же міського голови Тимофєєв озвучити цю різницю не забажав. І взагалі поводив себе досить зухвало з журналістами. Спершу назвав дилетантами, а потім вказав, яких питань йому не задавати (йшлося про партійну приналежність Тимо-фєєва) та «порекомендував» не коментувати сказаного ним. Такий от у нас «комунікабельний» заступник.

Не приймаю сторони керівників «Містобуду», «Добробуту». Бо скрізь є свої ґедзі, котрих нам не показують. Але те, що взялись за все, що має зеленувате політичне забарвлення, неабияк насторожує. І якщо з неугодним керівником «Містобуду» вже розправились, то на черзі перебуває «Добробут», де ціни на певні категорії продуктів чи не найнижчі в місті. Також Тимофєєв озвучив претензії міськради до того, як була придбана багатоповерхівка «Гравітону». Вочевидь, чим ближче до виборів, тим ставатиме гарячіше.
Надія ВІРНА

peredplata