Російський письменник дав невтішний прогноз щодо майбутнього Росії

Російський письменник Борис Акунін дав “гіркий” прогноз щодо подальшої долі Росії та Володимира Путіна. Про це він написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Я зараз все частіше думаю не про те, які ще випробування Росії доведеться пройти при Путіні (про це пишуть багато; варіанти більш-менш зрозумілі), скільки про те, яку кашу доведеться розсьорбувати потім.

Звичайно, дуже багато чого буде залежати, по-перше, від того, скільки ще часу протримається режим, і, по-друге (головне), як він зміниться: без крові або криваво, і якщо, не дай бог, друге – то до якої міри криваво. Чим довше триватиме агонія і чим травматичнішою буде смерть, тим більше дістанеться проблем оновленій державі, і ці проблеми будуть більш запущені”, – пише Акунін.

Далі письменник розмірковує, що за поганим сценарієм неминучі економічний колапс, гіперінфляція і величезний зовнішній борг (вже витратившись, режим буде до останнього позичати гроші, щоб відстрочити соціальний вибух).

“Але навіть якщо доля зглянеться над Росією і режим зміниться скоро і безкровно, важких проблем буде дуже багато”, – наголошує він.

Крім того, письменник пропонує обговорити чотири найважчі проблеми, які Росії доведеться вирішувати.

“1. Зрозуміло, що “нафтогазова” економіка в будь-якому випадку, навіть без західних санкцій, країну утримувати більше не може. А ні часу, ні грошей на створення іншої моделі вже немає. Десять з гаком “огрядних” років – і величезні експортні доходи витрачені даремно.

2. Буде дуже важко виходити зі східно-української кризи. Проблема не вирішиться просто припиненням військової, пропагандистської та економічної підтримки сепаратистів. Там, у Донецькій і Луганській областях, живе багато звичайних людей, які зараз перебувають у важкій ситуації, а потраплять у ситуацію жахливу. Фактично – в заручники до збройних формувань, яким буде нікуди діватися і нічого втрачати.

3. Кримська проблема. Забрали цю територію по-злодійськи, на гоп-стоп. Однак просто так взяти і “віддати” не вийде. Не тому що шкода віддавати, а тому що Навальний прав: це не бутерброд. Там живуть люди, у них є свої бажання і права. Як їм скажеш: все, із завтрашнього дня ви вже не наші, видряпуйтеся самі? Доведеться вирішувати це питання спільно з Україною та з урахуванням волі кримчан, у яких в кризовій ситуації напевно почнуться серйозні внутрішні чвари.

4. Звичайно, буде проблема з Кадировим, який, користуючись привілейованим становищем, дуже зміцнився у своїй вотчині. Цей-то, судячи з його нинішньої активності, вже щосили готується до життя після Путіна. І мабуть, Чечнею обмежуватися не має наміру – схоже, що мітить у лідери всього Північного Кавказу. Як вам перспектива феодально-шаріатської держави у південних кордонів? Мені – не дуже”, – резюмує Акунін.

Також він наголошує, що не варто у всіх бідах звинувачувати лише одного Путіна.

“Але якщо в першому випадку він просто не діяв, то три наступні проблеми – прямий наслідок його рішень і дій. Коли режим розвалиться, Путін виявиться винним взагалі в усьому на світі, це вже як водиться. Але не про те мова і не сваріть тут Путіна, це непродуктивно. Давайте краще поговоримо про те, як лікувати ось ці чотири конкретні хвороби. Адже доведеться, нікуди не дінешся”, – завершує свій невтішний прогноз письменник.

Espreso.tv

peredplata