Статки Путіна оцінили у 200 млрд. доларів

У Кремлі поки не коментували слова Вільяма Браудера. Сам Володимир Путін в грудні 2014 року заявив, що не знає ні своєї зарплати, ні загальної суми накопичень

Статки Путіна оцінили у 200 млрд. доларів

Путін став бізнес-партнером олігархів – Браудер / Фото УНІАН

Статок президента Росії Володимира Путіна може досягати 200 мільярдів доларів, заявив в інтерв\’ю американському телеканалу CNN глава інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Браудер, передає «Сноб».

«Я вважаю, що вони (статки Путіна – ред.) становлять 200 мільярдів доларів», – сказав Браудер. Інвестор заявив, що у власності Путіна знаходяться гроші, отримані Росією з 2000 року, які не стали витрачати «на школи, дороги, лікарні і так далі». Браудер вважає, що російський президент зберігає гроші на рахунках у швейцарських банках, а також в акціях і «хедж-фондах, керованих Путіним і його дружками».

В інтерв\’ю Вільям Браудер розповів про те, як 11 років інвестував в Росію. В середині 1990-х фінансист купив акції ряду російських компаній, а потім виявив, що «олігархи і урядові чиновники крадуть прибуток цих компаній». Браудер розповів, що вирішив боротися з олігархами: його фонд вивчав розкрадання, а після передавав всю інформацію міжнародній пресі.

Під час першого терміну Путіна, зазначив Браудер, викриття в російських компаніях працювали. Інвестор вважає, що тоді його інтереси збігалися з інтересами Путіна: «Він боровся з тими ж хлопцями, що і я. Олігархи викрадали у нього владу, і вони викрадали гроші у нас».

Путін змінив свою позицію після того, як заарештував «найбагатшого олігарха країни», а решті заявив: «Якщо ви не хочете бути заарештованими, то повинні ділитися грошима зі мною». За словами Браудера, так президент став бізнес-партнером олігархів.

Після цього викриття стали незручні Путіну. «У той момент я йшов не проти його ворогів, я йшов проти його власних фінансових інтересів», – вважає Браудер. За його словами, через деякий час, в листопаді 2005 року, йому заборонили в\’їзд до Росії.

«Путін не був вище всього цього, Путін був тісно залучений у все це, і не те щоб він стримував олігархів – він був найбільшим олігархом», – заявив Браудер.

У Кремлі поки не коментували слова Вільяма Браудера. Сам Володимир Путін в грудні 2014 року заявив, що не знає ні своєї зарплати, ні загальної суми накопичень: «Як би так ось приносять, я їх складаю і на рахунок відправляю. Навіть не рахую».

У 2013 році Володимир Путін заробив 3,6 мільйона рублів. Це на два мільйони менше, ніж у 2012 році, коли глава держави отримав компенсацію за неоплачувану відпустку. Декларація про доходи Путіна за 2014 рік з\’явиться в квітні.

peredplata